Kroes haalt uit naar Microsoft

Brussel, 12 juni. Neelie Kroes, Europees Commissaris voor Mededinging, adviseerde deze week bedrijven en overheden gebruik te maken van software gebaseerd op open standaarden (open source). Van opensourcesoftware is de broncode vrij te verkrijgen. Bij `gesloten` software, zoals software van Microsoft, is dat niet zo. Kroes noemde de naam Microsoft niet, maar het was duidelijk dat ze op het bedrijf doelde waarmee ze in een lange strijd is verwikkeld over mogelijk misbruik van een dominante marktpositie. Omdat het Amerikaanse bedrijf weinig informatie geeft over eigen broncodes kunnen concurrenten hun programma`s niet op de systemen van Microsoft afstellen.In de afgelopen vier jaar heeft Brussel Microsoft meerdere boetes opgelegd, voor een totaalbedrag van bijna 1,7 miljard euro. Kroes: ”geen burger of bedrijf moet zich genoodzaakt voelen om een gesloten systeem te gebruiken omdat een overheid die keuze voor hen heeft gemaakt”.