Klacht Duits postbedrijf tegen Nederland

Deutsche Post en zijn Nederlandse dochterbedrijf Selekt Mail hebben gisteren een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen het verdere uitstel van de liberalisering van de Nederlandse postmarkt.

Volgens Deutsche Post schendt Nederland de Europese regels door het voormalige staatsbedrijf TNT langer het monopolie op de bezorging van post onder de 50 gram te gunnen.

„Volgens Europese richtlijnen mag een lidstaat de nationale postmarkt alleen reserveren voor één aanbieder als dit een essentiële rol speelt in het financieren van de universele dienstverlening”, aldus Deutsche Post in een verklaring.

Volgens Deutsche Post blijkt uit de toelichting van Den Haag dat de universele dienstverlening – de verplichting post binnen de landsgrenzen overal tegen hetzelfde tarief op te halen of te bezorgen – niet in het geding is. „Het hernieuwde uitstel van de liberalisering dient alleen de belangen van TNT en is een duidelijke schending van de Europese regels”, stelt Deutsche Post.

Het volledig vrijmaken van de Nederlandse postmarkt is herhaaldelijk uitgesteld. De laatste streefdatum van 1 juli 2008 werd deze week door staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) geschrapt, onder verwijzing naar de marktsituatie in Duitsland, waar nieuwkomers als TNT geen vrije toegang zouden hebben.

Deutsche Post bestrijdt dit. „De Duitse postmarkt is sinds 1 januari 2008 volledig vrij en biedt het Nederlandse TNT ongelimiteerde toegang”, aldus het Duitse bedrijf.

In Nederland is de markt voor post boven de 50 gram en voor ongeadresseerde post al wel vrij. Er zijn drie marktpartijen: TNT, Selekt Mail en Sandd. Ook het laatste bedrijf heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het uitstel van volledige liberalisering.

Heemskerk heeft toegezegd dat hij zich „maximaal zal inspannen” om de postmarkt per 1 januari 2009 geheel open te stellen. Een meerderheid in de Kamer steunt volledige vrijmaking.