Kip met bier

Vandaag voor het voetbalgekke deel van onze natie, de ideale tv-snack: kippenvleugels in een zoete, zwarte bierstroop.

Voor 4 voetbalvrienden:

anderhalve kilo kippenvleugels

½ eetlepel gemberpoeder

2 eetlepels arachideolie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 flesjes bier (à 33 cl)

100 ml donkere sojasaus/ketjap

75 g bruine basterdsuiker

verder nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Bestrooi de kippenvleugels rondom met zout, peper en gemberpoeder. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de kippenvleugels aan tot ze gekleurd zijn. Doe dit zo nodig in twee of drie porties. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze een minuut mee. Schenk het bier en de sojasaus bij de kip, voeg ook de basterdsuiker toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en laat de kip een half uur zachtjes stoven. Schep de vleugels uit de pan en spreid ze, met de huid boven, uit over de bakplaat. Verhit de ovengrill op zijn hoogste stand. Zet het vuur onder de pan met het stoofvocht hoog en laat het vocht inkoken tot het goed stroperig is. Kwast de kippenvleugels in met deze bierstroop en schuif ze 5 tot 10 minuten onder de grill, tot ze een krokant korstje hebben.

Janneke Vreugdenhil

Wat eet jij het liefst voor de televisie? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil