Jack de Vries teruggefloten

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) heeft een nevenfunctie geaccepteerd zonder minister-president Balkenende toestemming te vragen. Hij heeft hiermee regels overtreden die de premier heeft opgesteld.

De Vries heeft, nadat NRC Handelsblad gisteren vragen had gesteld aan Balkenende, de onbezoldigde functie per direct neergelegd. Hij was per 1 juni toegetreden tot de Public Space Foundation, een denktank die „een maatschappelijke bijdrage wil leveren aan het beter functioneren van de publieke sector en publieke diensten”.

Bewindslieden mogen een nevenfunctie alleen accepteren als de premier daarvoor schriftelijk toestemming verleent. Balkenende heeft de regels voor nevenactiviteiten in 2002 zelf aangescherpt. Slechts bij hoge uitzondering, zo schreef hij aan de Tweede Kamer, mogen bewindslieden een nevenactiviteit vervullen omdat het ambt „zo veeleisend is dat het de volledige inzet” vergt.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat De Vries geen toestemming heeft gevraagd. De staatssecretaris laat weten niet de indruk te hebben „dat deze activiteit onder nevenfuncties zou vallen”. Via zijn woordvoerder zegt hij nu dat „zo klaar als een klontje” is dat hij een fout heeft gemaakt.

De Public Space Foundation is in 1999 opgericht op initiatief van adviesbureau Boer & Croon, vorig jaar nog de werkgever van De Vries. Daarvoor was hij politiek adviseur van Balkenende en CDA-campagneleider. De denktank kwam begin vorig jaar in het nieuws met een pleidooi voor een groot kunstwerk voor de kust.

PvdA’er Pierre Heijnen noemt het handelen van De Vries „onhandig”. Hij vindt dat bewindslieden wel maatschappelijk actief mogen zijn. Maar zodra een organisatie adviezen geeft moeten zij hierbij niet betrokken zijn, zegt hij. „Dan raakt het de eenheid van kabinetsbeleid”. SP’er Ronald van Raak zegt opheldering te vragen van Balkenende. „Dit is heel erg slordig van De Vries.” Hij wil weten hoe de premier het handelen van De Vries kwalificeert.

Nevenfunctie: pagina 3

    • Herman Staal