InBev biedt 30 mld op Anheuser-Busch

Bottelarij van Rolling Rock in de Amerikaanse staat Pennsylvania, onderdeel van de grootste bierbrouwer in de VS, Anheuser-Busch. Foto AP ** FILE ** Bottles of Rolling Rock beer speed by on a conveyor at the brewery in Latrobe, Pa. in this August 2001 file photo. The brand Rolling Rock has been bought by Anheuser-Busch Cos. Inc., brewer of Budweiser will begin brewing Rolling Rock and Rock Green Light in August. InBev USA, based in Norwalk, Conn., said it will sell its brewery in Latrobe, and is currently in discussion with potential buyers. (AP Photo/Keith Srakocic) Associated Press

Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev (Stella Artois, Jupiler, Dommelsch) wil voor 46 miljard dollar (30 miljard euro) de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch (Budweiser) overnemen.

Het bod komt ongevraagd en Anheuser-Busch heeft er nog niet formeel op gereageerd. Als de Amerikanen het bod accepteren, ontstaat het grootste bierconcern ter wereld, met een wereldwijd marktaandeel van circa 25 procent.

Anheuser-Busch is een familiebedrijf dat in de Verenigde Staten de helft van de biermarkt in handen heeft, met als belangrijkste icoon het merk Budweiser. Gemeten naar omzet staat deze brouwer nu vierde op de wereldranglijst, achter SABMiller (Zuid-Afrika), InBev en Heineken. August Busch, achterkleinzoon van de naar de VS geëmigreerde Duitse oprichter van de bierbrouwer, is bestuursvoorzitter van het concern.

Het bod van InBev op Anheuser-Busch komt neer op 65 dollar per aandeel, 11,4 procent boven de beurskoers van gisteren. Sinds eind mei de eerste geruchten gingen over het op handen zijnde bod, is de koers van Anheuser-Busch bijna een kwart gestegen.

De overname ligt gevoelig bij de Amerikanen, die vrezen dat ‘hun’ biermerk in buitenlandse handen komt. Verder staat InBev bekend als een kille saneerder: nadat het Belgische Interbrew in 2004 was gefuseerd met het Braziliaanse AmBev tot InBev, saneerde het concern onder leiding van de Braziliaan Carlos Brito in hoog tempo het concern om de winstmarges op te schroeven. Anheuser staat juist bekend als een sociale werkgever. Werknemers vrezen dat een overname door InBev tot ontslagen zal leiden.

InBev probeert de Amerikaanse weerstand te doorbreken door zijn naam te veranderen om daarin iets te laten weerspiegelen van Anheusers ‘erfenis’. Daarnaast biedt InBev diverse Anheuser-bestuurders een plek in het bestuur en zal het biermerk Budweiser het ‘vlaggeschip’ worden van het nieuwe bedrijf. St. Louis, nu het hoofdkwartier van Anheuser, zal ook de hoofdvestiging worden van de Amerikaanse tak van het nieuwe bedrijf.

InBev ziet grote mogelijkheden voor synergie. Door de combinatie zal het concern toegang krijgen tot de Amerikaanse markt waar het nu nog geen rol van betekenis speelt. Ook kan het flink besparen op marketing en distributie. Anheuser distribueert nu enkele InBev-merken in de VS en InBev levert Budweiser in Canada.

Begin deze maand lieten enkele aandeelhouders al doorschemeren wel oren te hebben naar de overname. De grootste aandeelhouder van Anheuser-Busch is de Britse bank Barclays ( 6 procent) gevolgd door de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett (5 procent). De oprichtersfamilie Busch bezit minder dan 1 procent.

Bierbrouwers fuseren de laatste maanden in hoog tempo: Scottish & Newcastle werd overgenomen en daarna opgesplitst door Heineken en het Deense Carlsberg. SABMiller kocht Grolsch en voegde zijn Amerikaanse tak samen met Molson Coors.