Huischoreograaf van Nederlands Dans Theater stopt in 2010

Den Haag. Tsjechische choreograaf Jiri Kylián stopt eind 2009 als huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater (NDT). Hij wil los voor NDT blijven werken, maar aan de vaste verbintenis van 36 jaar komt een einde. Met het vertrek van Kylián wordt een roemrucht tijdperk van het NDT afgesloten. Sinds 1999 was hij geen artistiek leider meer omdat het leiding geven hem steeds zwaarder viel. Voorstellingen maken voor een grote zaal zijn steeds minder een uitdaging voor hem. In 1973 maakt hij zijn eerste choreografie voor het NDT: Viewers. Twee jaar later werd hij opgenomen in de directie. Zijn internationale doorbraak kwam in 1978 met Sinfonietta. In dat jaar richtte hij ook de jongerengroep NDT II op. Kylián heeft zo`n honderd balletten gemaakt waarvan driekwart voor het NDT.