Hoofdstad wil toets integriteit bouwers

De gemeente Amsterdam wil een integriteitstoets invoeren voor projectontwikkelaars aan wie bouwgrond wordt uitgegeven. Dat zegt wethouder Maarten van Poelgeest (grondzaken, GroenLinks) in een gesprek met deze krant.

Aanleiding zijn volgens Van Poelgeest de problemen rond het bedrijf Living City van Joop van den Ende. „In die zaak op de Zuidas is gebleken dat wij als gemeente niet altijd weten met wie er allemaal zaken worden gedaan nadat de grond is uitgegeven.” Daar wil de gemeente met deze toets een einde aan maken.

Living City zou rond een nog te bouwen theater op de Zuidas woningen, kantoren en een hotel ontwikkelen. Van den Ende trok zich eind vorig jaar terug toen bleek dat twee zakenpartners bij de onderneming verdachten zijn in het onderzoek naar fraude met vastgoed van Philips Pensioenfonds en Bouwfonds.

Het bedrijf Living City kon niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Om die reden trok de gemeente Amsterdam de grond terug die aan het bedrijf was uitgegeven. Door de affaire dreigt vertraging van de algehele ontwikkeling van de Zuidas, een prestigeproject van Amsterdam.

Volgende week bespreekt de gemeenteraad een voorstel van Van Poelgeest om de uitgifte van grond in Amsterdam te veranderen. Dat gebeurde vaak ondershands. „Het is de bedoeling dat alle grond die de gemeente uitgeeft voor de bouw van kantoren en woningen openbaar wordt aanbesteed”, aldus Van Poelgeest. De gemeente onderzoekt nu of daarbij ook een integriteitstoets kan worden gebruikt.

Van Poelgeest: pagina 16

    • Jan Meeus
    • Tom Kreling