Het probleem: managers screwing it up

Eindelijk eens iemand die zegt waar het op staat. De hele week hebben we van mensen rond Wall Street gehoord dat niemand de kredietcrisis had zien aankomen (Standard & Poor’s) en dat het vooral zo erg werd omdat alles tegelijk kwam (Robert Rubin: ,,a perfect storm”). Niet volgens corporate raider en multimiljardair Carl Icahn. Die

carl_icahn_ap.jpgEindelijk eens iemand die zegt waar het op staat. De hele week hebben we van mensen rond Wall Street gehoord dat niemand de kredietcrisis had zien aankomen (Standard & Poor’s) en dat het vooral zo erg werd omdat alles tegelijk kwam (Robert Rubin: ,,a perfect storm”).

Niet volgens corporate raider en multimiljardair Carl Icahn. Die geeft de schuld aan alle managers, ,,die niks uitvoeren en bakken met geld verdienen”. ,,Ze gingen in die idiote derivaten, ze hebben 14.000 mensen ontslagen, en toch krijgen ze hun vertrekpremies. [...] Ze hadden geen idee was ze aan het doen waren. Als iemand had geweten wat een CDO was, hadden ze ze nooit gekocht”.

Carl Icahn is berucht. Met zijn hedgefonds koopt hij aandelen in bedrijven die volgens hem meer waard kunnen worden en probeert hij dan zijn zin door te drijven, wat hem de bijnaam corporate raider gaf: (,,een pr-ding dat bedrijven bedacht hebben”). Zo dwong hij pas nog Motorola tot het afsplitsen van zijn mobieltjesdivisie. Nu probeert hij Yahoo te dwingen zichzelf alsnog te verkopen aan Microsoft.

yahoo_ap.jpgGisteren gaf hij een toespraak aan zo’n 400 journalisten en zakenlui tijden het diner van de New Yorkse club van financieel journalisten, in een hotel op Times Square. Na afloop werd hij bestormd door mensen die met hem op de foto wilden of zijn handtekening vroegen, als was hij een popster.

En inderdaad, net als de doorsnee rapper vertelde hij gisteren hoe hij was ,,opgegroeid in de straten van Queens”, met een vader die muzikant en een moeder die kunstenaar was. ,,Zelf had ik geen talent, alleen voor geld verdienen.” Hij vertelde hoe hij gefascineerd raakte door het verschil tussen de waarde van de bezittingen van een bedrijf en de prijs op de beurs, hoe hij zich voor het eerst inkocht in een bedrijf en daar zijn eerste bestuursvergaderingen meemaakte. ,,Jullie zouden daar echt eens bij moeten zijn. Ik zei tegen mijn vrouw dat ik geen Saturday Night Live meer hoefde te kijken. Het is echt erger dan je denkt.”

Voor de meeste topmanagers heeft hij geen goed woord over. ,,Most of the time, the problem is managers screwing it up.” Zijn oplossing: maak ze persoonlijk aansprakelijk. En dat is dan ook precies wat hij wil doen met de top van Yahoo.

    • Elske Schouten