Geen zin in sport

EK voetbal, Olympische Spelen, Tour: op tv is het deze zomer sport wat de klok slaat.

Maar het sportgeweld vált te ontvluchten. Bijvoorbeeld met de vele reisprogramma’s.

Presentator Bruce Perry, ex-instructeur bij de marine, bezoekt in Tribe (Llink) stammen in de hele wereld.

Nederland 1 maakt op veel televisies overuren de komende maanden. Deze hele maand wordt daar nog voetbal uitgezonden, in juli zijn er de Tour de France en Wimbledon en in augustus de Olympische Spelen. Voor andere zenders lijkt aan deze zomer niet veel eer te behalen.

„Een sportzomer is duidelijk in de kijkcijfers van vooral de commerciële zenders terug te zien”, zegt Bas de Vos, directeur van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). „In 2004 lag het marktaandeel van de publieke omroep tijdens het Europees kampioenschap voetbal ruim 10 procent hoger dan gewoonlijk. RTL en SBS haalden 5 tot 10 procent minder kijkers.”

Toch geven de zenders die geen sport uitzenden zich niet bij voorbaat gewonnen. Nederland 2 en 3 hebben een speciale ‘counterprogrammering’ ontwikkeld om met de sport te concurreren. RTL 4 laat bewust bekende programma’s doorlopen en SBS 6 kiest voor speelfilms.

Omroep Llink bijvoorbeeld start op 18 juli met het nieuwe programma NieuwsLlink. Bekende journalisten als Rik van de Westelaken en Nynke de Zoeten gaan daarin op stage bij mediabedrijven in niet-westerse landen. Ook zendt Llink vanaf 1 juli nieuwe afleveringen van de Britse serie Tribe uit. Een voormalig instructeur bij de Britse Koninklijke Marine leeft daarin wekenlang tussen inheemse stammen in alle uithoeken van de aarde. Zo woont hij bij stammen uit Ethiopië, de Amazone en Siberië.

Ook BNN gaat de komende maanden de wereld rond. Op 6 juli begint het reisprogramma Weg met BNN, waarin presentatoren Dennis Storm en Nicolette Kluijver het Oostblok verkennen. Ook op 6 juli begint Nu We Er Toch Zijn Op Vakantie. Eddy Zoëy toert in dat programma door Zweden en het team van Spuiten en Slikken maakt een rondgang langs jongeren op vakantie in Nederland om hun seks- en drugsbeleving te peilen.

Ook de KRO trekt erop uit en wel naar Limburg. In regiosoap De Hemelpaort dat de omroep vanaf 31 juli uitzendt, staat een café in een Limburgs stadje centraal. Om televisiekijkers die geen voetbal kijken ook wat spanning te brengen, zendt de KRO op Nederland 2 de hele maand juni detectivefilms en –series uit. Tegenover de wedstrijd Nederland-Frankrijk van morgen staat bijvoorbeeld de film Trial and Retribution. Bekende series die terugkomen zijn A touch of frost, Midsomer Murders en Inspector Morse. Met het uitzenden van detectives speelt Nederland 2 op zeker. Tijdens eerdere EK’s werden ze ook goed bekeken.

Als Nederland 1 later deze zomer geheel gewijd is aan de Olympische Spelen, belicht Nederland 2 China van een andere kant. In Paul in China reist ex-politicus Paul Rosenmöller door het land en TV China schetst aan de hand van fragmenten een beeld van de Chinese televisie. Volgens Lennart van der Meulen, netcoördinator van Nederland 2, worden de publieke zenders die niet aan sport doen tijdens een sportzomer overigens ook prima bekeken. „Wij hebben juist erg geïnvesteerd in een goede tegenprogrammering”, zegt Van der Meulen. „In de zomer hebben wij minder concurrentie van andere zenders, nieuwe programma’s krijgen daardoor een goede kans”.

Commerciële omroep RTL 4 hanteert dezelfde tactiek en komt deze zomer met enkele nieuwe programma’s. Zo verschijnt vanaf 23 juni iedere werkdag NL Vertrekt, waarin presentatoren als Robert ten Brink, Sylvana Simons en Froukje de Both Nederlanders volgen tot aan hun vakantieadres. Vanaf 27 juni komt op RTL 4 ook het nieuwe programma Bloemenstal. Winston Gerschtanowitz en Nicolette van Dam gaan op zoek naar de verhalen achter bosjes bloemen.

Met het nieuwe spelprogramma De gemene deler wacht de zender tot het EK voorbij is. „Daarentegen hebben we er bewust voor gekozen om tijdens het EK wel door te gaan met RTL Boulevard en Goede Tijden Slechte Tijden”, aldus Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL 4. „Die programma’s doen het prima op dagen dat Nederland niet speelt”.

SBS 6 brengt deze zomer vooral avonturenfilms, zoals First Knight en Robin Hood, Prince of thieves. Ook de John Grisham-reeks komt langs met onder meer The Pelican Brief en The Firm. Aan specifieke counterprogrammering doet de zender niet. Brian Gerrits van SBS 6: „Het maakt niet uit wat we ertegenover zetten. Vooral tijdens het EK kijkt toch iedereen naar Nederland 1.” Vrouwenzender Net 5 gaat de komende maanden verder met nieuwe afleveringen van series als Gossip Girl, Passion for Fashion, Model in 1 dag en Army Wives.

    • Nicole Carlier