Franse moslim beboet voor weigeren arts (m)

Een islamitische vader uit Bourg-en-Bresse is dinsdag door een Franse rechtbank veroordeeld tot 1.000 euro boete omdat hij zich tien jaar geleden om religieuze redenen verzette tegen de aanwezigheid van mannelijke artsen bij de geboorte van zijn zoon. Zijn verzet leidde er volgens de rechter toe dat de zoon zwaargehandicapt werd geboren.

De vader had zelf een rechtszaak aangespannen, waarin hij een schadevergoeding van 100.000 euro eiste van het ziekenhuis om de handicap. Hij vond dat het ziekenhuis voor een vrouwelijke arts had moeten zorgen. De rechter oordeelde echter dat de toestand van het kind geheel te wijten is aan de vader.

De laatste tien jaar doen zich in Frankrijk incidenten voor in ziekenhuizen met strenggelovige moslims die scheiding eisen van mannen en vrouwen.

Vorig jaar stelde de Franse regering dat personeel, patiënten en bezoekers verplicht zijn zich in publieke instellingen te houden aan het beginsel van de gelijkheid tussen man en vrouw.

De discussie speelt ook in Nederland. Eind vorig jaar formuleerde artsenfederatie KNMG een nieuwe richtlijn waarin staat dat een arts een patiënt niet tegen zijn of haar wil mag behandelen. Maar de gevolgen daarvan zijn voor de patiënt. De enige uitzondering die gemaakt wordt, is dat een arts móet ingrijpen, ongeacht wat de ouders willen, als een kind tijdens de bevalling dreigt te sterven. Aanleiding voor de nieuwe richtlijn was onder meer een incident in een ziekenhuis in Amersfoort in 2007. De echtgenoot van een moslima eiste een vrouwelijke arts bij de bevalling. De vrouw werd daarop naar een ziekenhuis werd vervoerd waar wel een vrouwelijke arts was.