Europese beurzen licht hoger door olie en bier

Met een voorzichtige stijging van de Europese beurzen deze ochtend lijkt een voorlopig einde gekomen aan enkele dagen van scherpe koersdalingen. Beleggers waren gematigd positief, maar wachtten nog op de publicatie van conjunctuurcijfers in de Verenigde Staten, later vanmiddag.

Het optimisme op de Europese beurzen werd aangevoerd door oliebedrijven en bierbrouwers. Het bod van de Belgische brouwer InBev op zijn Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch zette bijvoorbeeld ook het aandeel Heineken met 1 procent in de plus. Bedrijven als Shell profiteerden van de verder stijgende olieprijs (137 dollar voor een vat) en behoorden daarmee tot de belangrijkste drijfveren achter het herstel.

Tegen het einde van de ochtend noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 1,2 punten, ofwel 0,3 procent, hoger op 457,52 punten. In de vier voorgaande handelsdagen leverde de Amsterdamse graadmeter ruim 6 procent in.

Gisteren daalden de Europese beurzen nog flink. Ook in Azië gingen de koersen voor de derde dag op rij onderuit. China daalt zelfs al zeven dagen achtereen, vooral omdat beleggers vrezen dat de regering de kredietkraan wil afsluiten om de inflatie te beteugelen. De verwachting is dat de daling in China zal aanhouden door de hoge olieprijzen.

Inflatie is ook de belangrijkste aanjager van het pessimisme op de beurzen elders. De angst voor renteverhogingen door de centrale banken speelt daarbij een grote rol. Daarbij maakte de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers deze week een verlies van 1,8 miljard euro bekend, hetgeen de financiële instellingen verder onder druk zette. De euro noteerde vanmorgen 1,54 dollar, iets lager dan de dag ervoor (1,55 dollar).