Elegante bammetjes

8 vierkante witte boterhammen 8 bruine vierkante boterhammen1 bakje tuinkers1 bosje radijseen handje rucola1 bakje kleine kerstomaatjesVoor het beleg: 1 zoute haring1 / 2 zoet-zure appel1 sjalotje1 eetl. fijngehakte peterselie2 hardgekookte eieren1 eetl. mayonaise50 g gerookte zalm50 g roquefort1 eetl. roomboter1 eetl. verkruimelde walnoten50 g gerookte kipfilet1 / 2 stengel bleekselderij1 eetl. yoghurt-mayonaiseenkele blaadjes basilicum

Een elegant lunchgerecht voor 4 personen. Per persoon worden 4 verschillend belegde, dubbel geklapte driehoekjes brood – zonder korst – op een bord gelegd. Leg deze sandwiches zo neer dat er in het midden een ruitvormige opening ontstaat. Dat betekent dat de lange kanten van sandwiches naar binnen en de punten van de korte kanten links en rechts boven en naar links en rechts beneden wijzen. In het midden ontstaat een vierkant dat wordt gevuld met rucolablaadjes, plakjes radijs en tuinkers.

Leg rondom de sandwiches gehalveerde tomaatjes. De sandwiches worden van vier soorten beleg voorzien.

Beleg 1: hak de haring en het gepelde sjalotje in kleine stukjes. Rasp de appel. Meng haring, geraspte appel, sjalotsnippers en peterselie. Besmeer 2 bruine ontkorste boterhammen met dit beleg. Leg er boterhammen op en snijd diagonaal door.

Beleg 2 voor wit brood: hak de gerookte zalm in kleine stukjes en meng met de verkruimelde hardgekookte, gepelde eieren en de mayonaise.

Beleg 3 voor bruin brood: roer de verkruimelde roquefort en de walnootkruimels door zachte boter.

Beleg 4 voor wit brood: snijd de kipfilet in kleine stukjes en de bleekselderij in smalle reepjes. Meng met de yoghurt-mayonaise en in reepjes gescheurde basilicum.

Anne Scheepmaker

Morgen: Thee van Trijn

    • Anne Scheepmaker