een dag vol euro 2008

Het is twijfelachtig of de Roemeen Ciprian Marica het EK kan voortzetten. De aanvaller van VfB Stuttgart ontbrak op de training van het Roemeense elftal. Marica (22) liep dinsdag tijdens de training een hersenschudding op na een kopduel met Marius Nicolae.

De Oranjecamping in Interlaken is uitverkocht. Morgen arriveren de laatste van in totaal 2.500 supporters. Uitbater Jokko De Wit verwacht geen problemen met de aanvoer van fans. De camping staat inmiddels in de belangstelling van veel media. „De BBC heeft drie uur over de camping gewandeld voor een reportage. Ze vonden het fantastisch”, zegt De Wit lachend.

Klaas Jan Huntelaar heeft gisterochtend niet aan de besloten training van het Nederlands elftal deelgenomen. De aanvaller ontbrak in het stadion van Lausanne wegens een kuitblessure.

Het Nederlands elftal speelt morgenavond ook tijdens de tweede wedstrijd op het EK in het traditionele thuistenue. De formatie van bondscoach Marco van Basten draagt tegen Frankrijk net als in het gewonnen duel tegen Italië (3-0) een oranje shirt, witte broek en lichtblauwe kousen. De internationals zijn dinsdag tijdens het laatste groepsduel met Roemenië helemaal in het oranje gehuld.

Arjen Robben herstelt voorspoedig van de liesblessure die hij zaterdag tijdens de training opliep. Bondscoach Marco van Basten noemt het niet uitgesloten dat de linksbuiten dinsdagavond inzetbaar is voor de derde wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK, tegen Roemenië. De bondscoach was minder positief over de fysieke gesteldheid van Mario Melchiot. De rechterverdediger heeft nog steeds last van een liesblessure. „Het herstel van Mario blijft een beetje haperen”, aldus Van Basten.

Bondscoach Raymond Domenech denkt er over zijn Franse elftal morgen tegen Oranje op vier plaatsen te wijzigen in vergelijking met het duel tegen Roemenië. Frankrijk kwam in het eerste groepsduel niet verder dan een magere 0-0. Domenech hield zich gisteren op de vlakte over een eventuele koerswijziging. De geblesseerde Thierry Henry en Patrick Vieira zijn weer nagenoeg fit, maar de Franse bondscoach wilde niet aangeven of hij morgen een beroep op het ervaren duo doet. „Ik twijfel over vier posities”, gaf Domenech gisteren aan. „Maar ik kan net zo goed terugkeren naar het beginpunt en helemaal niets veranderen.”

Het EK voetbal levert Zwitserland een extra economische groei op van 0,1 tot 0,2 procentpunt. Vooral het toerisme en de horeca profiteren. Dat meldt Crédit Suisse, de op een na grootste bank van Zwitserland. Het jaarlijks bruto binnenlands product (bbp) van Zwitserland bedraagt circa 480 miljard Zwitserse frank (298 miljard euro). Het EK levert volgens Crédit Suisse ruim 7.300 banen op. Dat komt door een ruimer aanbod van tijdelijke baantjes in de aanloop naar het EK.

Zweden zal het de rest van het EK moeten doen zonder Christian Wilhelmsson. De middenvelder liep dinsdag in het groepsduel tegen Griekenland een hamstringblessure op.

De Nederlandse politie verwacht morgen rond de EK-wedstrijd van Nederland tegen Frankrijk tussen de 40.000 en 50.000 Oranjesupporters in Bern. „Het precieze aantal zal voor een belangrijk deel afhangen van het weer”, zegt delegatieleider Henk Groenevelt van het politieteam in Zwitserland.