De ouderen acteren beter

Closing the Ring. Regie: Richard Attenborough. Scene uit de film Closing the Ring (2007) Regisseur: Richard Attenborough Cast: Shirley Mac Laine, Neve Campbell, Pete Postlethwaite, Mischa Barto

Closing the Ring. Regie: Richard Attenborough. ***

Een man graaft in het heuvelachtige landschap vlakbij de Ierse stad Belfast. Hij is op zoek naar de resten van een B-17 bommenwerper die er in 1944 neerstortte, waar hij getuige van is geweest. Meer in het bijzonder hoopt hij een ring te vinden die behoorde aan Teddy, de schutter van de B-17. Voor zijn missie trouwde Teddy in het geheim met Ethel Ann, het meisje dat na zijn dood een huwelijk met zijn beste maat aanging.

Closing the Ring begint met de begrafenis van deze man in 1991. De 84-jarige regisseur Richard Attenborough snijdt gekunsteld heen en weer tussen Belfast en Branagan (VS), in 1991 en 1941. Wat opvalt aan Attenboroughs acteursregie is dat oudgedienden veel beter acteren dan de jongeren. Uiteindelijk is dit de film van Shirley MacLaine (1934). Ze zet een sterke rol neer van een door het leven getekende vrouw. Haar onverschilligheid wordt door haar omgeving niet herkend als het onvermogen tot directe communicatie. Het leidt tot de mooiste scène als ze, op de rug gefilmd, haar tranen de vrije loop laat. Ze schokschoudert even en we horen een snik. Was de hele film maar zo subtiel.

    • André Waardenburg