Cuba voert bonussen in voor meer efficiëntie

Cubanen kunnen binnenkort salarisbonussen tot 5 procent verwachten als ze zich goed inzetten op hun werk. Leidinggevenden wier ploeg beter presteert, kunnen zelfs 30 procent meer gaan verdienen. Dat heeft de Cubaanse minister van Arbeid en Sociale Zekerheid, Carlos Mateu Pereira, gisteren gezegd in de staatskrant Granma.

Met het invoeren van het prestatieloon breekt het sinds 1959 regerende socialistische regime met zijn decennia oude beleid van gelijke beloning. De maatregel moet bedrijven stimuleren hun productiviteit te vergroten, dienstverlening te verbeteren en efficiënter te worden.

„Er heeft een neiging bestaan dat iedereen maar hetzelfde moet verdienen, dit egalitarisme is niet wenselijk”, aldus de minister. Het huidige systeem noemt hij „paternalistisch”. Juist dit nieuwe systeem voldoet aan het „socialistische principe van verdeling, waarbinnen iedereen verdient naar zijn inzet, dat wil zeggen, naar kwantiteit en kwaliteit”.

Invoering van het nieuwe salarisstelsel volgt op een reeks grote en kleinere hervormingen van de begin dit jaar aangetreden Raúl Castro, die zijn zieke broer Fidel opvolgde. Binnen het leger, dat Raúl sinds 1959 tot zijn aantreden als president leidde als minister van Defensie, bestaat al langer een vorm van prestatieloon. Militaire conglomeraten controleren meer dan de helft van de economische activiteit in Cuba. Deze door militairen geleide ondernemingen – niet zelden joint ventures met buitenlandse bedrijven – gelden als veel efficiënter dan andere staatsbedrijven. (BBC)

Artikel in Granma en meer over Raúl Castro: nrc.nl/cuba