CIA’er vertrekt na klacht

Een bureauhoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, gestationeerd op de ambassade in Den Haag, heeft Nederland moeten verlaten na klachten van de AIVD. Dit bevestigt de Nederlandse inlichtingendienst, nadat dagblad De Telegraaf hierover vandaag berichtte. De dienst wilde niet zeggen om wat voor kwestie het ging.

Volgens De Telegraaf gaat het om uitvoering van CIA-acties in Nederland die niet bij de AIVD bekend waren. Die zouden verband houden met een onderzoek naar het doorgeven van informatie over nucleaire technologie waarbij ook Pakistan in het geding was. Al eerder kwam vertrouwelijke informatie uit Nederland in Pakistaanse handen.

De AIVD deed in deze zaak onderzoek naar een zakenman, waarbij camera’s en microfoons in diens woning waren geplaatst. Daardoor kwam de dienst erachter dat ook mensen van de CIA de woning binnendrongen. De Nederlandse inlichtingendienst was niet op de hoogte van de activiteiten van hun Amerikaanse collega’s. De zaak speelde in 2004.

In zijn laatste jaarverslag staat de Nederlandse inlichtingendienst uitvoerig stil bij de samenwerking tussen inlichtingendiensten uit verschillende landen. Daarin worden de geldende afspraken nog eens op een rij gezet en weerspreekt de AIVD een aantal misverstanden. Voorbeelden daarvan zijn dat inlichtingendiensten niet samenwerken of geen informatie met elkaar delen.