Brussel wil snoep en snacks weren uit schoolgebouwen

Brussel, 12 juni. Scholen in de Europese Unie zouden snoepautomaten moeten weghalen, en hun leerlingen in plaats van ongezonde snacks fruit en groente aan moeten bieden. Dit staat in een intern document van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, dat vandaag is uitgelekt. In aanbevelingen bij een Europees plan voor de financiering van het uitdelen van `schoolfruit`, staat dat de met fruit concurrerende snacks van het schoolterrein verwijderd moeten worden. De Deense Europees commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) wil volgende maand aankondigen negentig miljoen euro per jaar uit te trekken om in de gehele Europese Unie een `schoolfruit`-programma op te zetten. Rijke EU-lidstaten zouden volgens het plan de helft van het benodigde geld moeten bijdragen, minder rijke een kwart. Een van de belangrijkste doelstellingen is de alarmerende toename van mensen met obesitas in de Europese Unie een halt toe roepen. Met name kinderen kampen steeds vaker met overgewicht: 27 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen in de Europese Unie is te zwaar.