Britse premier wint stemming over 42 dagen voorarrest

Londen. Het omstreden voorstel van de Britse premier Brown om de termijn op te rekken waarbinnen verdachten van terroristische activiteiten in Groot-Brittannië zonder aanklacht kunnen worden vastgehouden, is gisteren met nipte meerderheid goedgekeurd door het Britse parlement. De termijn wordt verlengd van 28 naar 42 dagen. Op het voorstel kwam afgelopen weken van zware kritiek. De Raad van Europa noemde het voorstel in een brief ”exorbitant” en ”contraproductief”. De oppositie en een deel van Browns eigen Labour Partij beschouwde de verlenging van de termijn als een onnodige inbreuk op de rechtsstaat. Voor Gordon Brown, die het momenteel zeer slecht doet in de peilingen en aan wiens leiderschap binnen Labour openlijk wordt getwijfeld, is de goedkeuring een opsteker.