BP zwicht niet voor Russische eisen

Moskou. Het Britse olieconcern BP is niet van plan te zwichten voor de eisen van de Russische partners in het samenwerkingsverband TNK-BP. De Russische zakenpartners in TNK-BP willen meer invloed en eisen het vertrek van topman Robert Dudley. Gisteren liepen gesprekken over de toekomst van TNK-BP vast. TNK-BP is een samenwerkingsverband tussen het Britse BP en vier Russische miljardairs. De miljardairs eisen een evenwichtige vertegenwoordiging binnen het bestuur van het bedrijf. Ze willen bovendien het aantal buitenlandse werknemers van de op twee na grootste olieproducent van Rusland met 60 procent terugbrengen. Dudley moet opstappen omdat hij de Britse belangen binnen TNK-BP zou hebben voorgetrokken. BP weigert de eisen in te willigen. Volgens een woordvoerder van BP houden de Russische miljardairs zich niet aan het contract.