Boonen mag niet meedoen aan Tour

De Belgische wielrenner Tom Boonen mag niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk. Directeur Christian Prudhomme heeft dat gisteren gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

Boonen is betrapt op cocaïnegebruik, zo werd dinsdag bekend. De Tourdirectie heeft de laatste jaren de gewoonte omstreden renners te weren uit de koers. „Wat ons betreft krijgt Boonen een officieel startverbod zodra de informatie die we hebben gekregen bevestigd is”, aldus Prudhomme.

De 27-jarige renner van Quickstep won in de Tour in totaal zes ritten en, vorig jaar, de groene trui voor beste sprinter. De voormalig wereldkampioen zegevierde ook in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Gisteren maakte de organisatie van de Ronde van Zwitserland bekend dat hij daar komend weekeinde ook niet welkom is, vanwege de vondst van sporen van cocaïne in zijn urine. Boonen zou daar starten, maar wijkt nu uit naar de Ster Elektro Toer, een Nederlandse etappekoers. „Woensdagmiddag kreeg de koersdirectie het verzoek van manager Patrick Lefevere om Boonen te laten starten”, aldus de koersdirectie in een verklaring. Het bestuur van de koers besloot na overleg met sponsors Boonen wel toe te laten. „Er is hier sprake van een privé-aangelegenheid, daar kunnen en willen wij geen oordeel over vellen.”

Alejandro Valverde is vandaag in de Dauphiné Libéré als de nieuwe geletruidrager van start gegaan. De Spanjaard, een favoriet voor de Ronde van Frankrijk, won gisteren de tijdrit rondom Saint-Paul-en-Jarez en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van de Noor Thor Hushovd. Levi Leipheimer eindigde in de tijdrit over 31 kilometer als tweede, op 19 seconden van Valverde.

Lars Boom heeft gisteren de eerste etappe van het Circuito Montañes op zijn naam geschreven. De wielrenner van het Rabobank Continental Team zegevierde in de massasprint, op een licht oplopend parcours. De eerste rit ging van Santander naar El Astillero, over 155 kilometer.

Robert Förster heeft gisteren de eendagswedstrijd van Veenendaal naar Veenendaal gewonnen. De Duitse renner van Gerolsteiner was na een koers van 210 kilometer de sterkste in de massasprint.

De internationale wielerunie UCI organiseert vanaf volgend jaar in de Russische regio Sotsji een rittenkoers uit de ProTour. De wedstrijd, van 20 tot en met 24 mei, valt samen met de Ronde van Italië, die geen deel uitmaakt van de wedstrijdcyclus. (ANP)