Barbecueman steeds meer keukenprins

De tuin is al meer en meer een woonkamer geworden.

Nu wordt het door de nieuwe generatie barbecues ook een keuken.

De barbecue: goed voor het braden van vlees, maar amuses zijn er ook goed op te bereiden. Foto AFPFather and Son Grilling Hamburgers Jupiterimages

Het is het mantra van de tuinspecialist: de tuin is het verlengde van de woonkamer. Met loungesets en weerbestendige kussens zodat we buiten net zo comfortabel kunnen zitten als binnen. En met tuinhaardjes en terrasverwarmers zodat we niet volledig afhankelijk zijn van het wispelturige Nederlandse klimaat. Maar het is niet alleen de woonkamer die zich steeds meer naar buiten verplaatst; de keuken verhuist mee.

Het klaarmaken van eten in de tuin was altijd synoniem voor barbecuen. Maar dat is niet langer zo; tegenwoordig is er een steeds grotere keuze aan mobiele buitenkeukens.

Het mobiele aspect zit hem in de wieltjes. Dat betekent niet dat de buitenkeuken een provisorische keuken is. De toestellen bieden soms veel meer culinaire mogelijkheden dan het keukenblok in de keuken. Want wie heeft er nou een rokerij in de keuken?

Een belrondje langs verschillende verkoopadressen leert dat buitenkeukens zeer goed verkopen. Hoe is dit te verklaren? Naast de populariteit van het buitenleven speelt ook een drang naar samenzijn en huiselijkheid een rol. Bert van Hartskamp van barbecuefabrikant Weber constateert dat mensen de laatste jaren minder uit eten gaan door de hoge horecaprijzen. „We blijven tegenwoordig liever thuis en we doen dan ook ons best om het in en om het huis gezellig te maken.”

Volgens Franke Elshout, een ontwerpster die zich bezighoudt met eten en de keuken, gaat het daarnaast ook om de show. „Mensen willen er een hele happening van maken, een hele avond van genieten. We proberen echte culinaire gerechten steeds meer te vertalen naar de buitenkeuken. Amuses bijvoorbeeld kun je ook erg lekker op de barbecue bereiden.”

De buitenkeuken maakt dat makkelijker. Neem bijvoorbeeld de ‘Big Green Egg’. Dat is geen angstaanjagend groen ei van sciencefictionachtige proporties, maar een keramisch, eivormig, op houtskool gestookt kooktoestel. Je kunt ermee barbecuen, braden, koken, roken en zelfs pizza’s en taarten bakken. Het ei, gebaseerd op de oosterse ‘Kamado’, is verkrijgbaar in vijf maten: de mini egg (395 euro) voor op de camping of boot – „never leave home without your Egg” – tot maatje extra large (1.995 euro). Kopers worden gelijk lid van de EggFamily, een virtuele community waar je recepten en tips kunt uitwisselen met andere Eggheads.

Dat betekent niet het einde van de barbecue. De stoere western style ‘smoker’ van Oklahoma Joe, die door zijn schoorsteentje op een ouderwetse stoomlocomotief lijkt, is ideaal barbecuespeelgoed. Weliswaar niet voor speelgoedprijzen: een ‘smoker’ koop je voor 1.000 euro en de prijzen kunnen oplopen tot zo’n 2.500 euro. Ook hiermee kun je niet alleen barbecuen, maar ook grillen en roken. En het eten neemt de smaak over van het soort hout dat gestookt wordt.

De producenten hebben ook gedacht aan degenen die wel van buitenkoken houden, maar niet van de rook of al dat gedoe met aanmaakblokjes en die kolen. Het populairste type mobiele buitenkeuken is de gasbarbecue. De barbecue gaat aan met een druk op de knop en ook het instellen van de juiste temperatuur is een fluitje van een cent. Voor de smaak hoef je het niet te laten, zegt fabrikant Weber. In de gasbarbecues van dit merk zijn zogenoemde flavorizer staven geïntegreerd waardoor je dat typische barbecuearoma krijgt.

Fooddesigner Elshout houdt zelf van de charme en het ongecontroleerde van het vuur, maar denkt dat gasbarbecues vooral in de smaak vallen bij mannen, ‘dan weten ze zeker dat het goed gaat’.

    • Esther van Gelder