Australische premier beschuldigd van seksisme

In een nachtclub uitte ze bedreigingen tegen het personeel, en mogelijk gaf ze zelfs een duw. En in een voetbalwedstrijd deelde ze een doodsschop uit, waardoor ze voor twee wedstrijden werd geschorst.

Het zouden niet meer dan incidenten zijn geweest van parlementslid en oud-vakbondsbestuurder Belinda Neal als niet premier Kevin Rudd zich erin had gemengd. Rudd adviseerde Neal dringend om een cursus zelfbeheersing te volgen.

Volgens de 45-jarige Neal zelf was er niet veel aan de hand. In de nachtclub was niets gebeurd en in het voetbal was slechts sprake van een te hard uitgevallen tackle. Maar Rudd meende „een patroon van onacceptabel gedrag” te zien en Neal heeft toegezegd een gedragscursus te zullen volgen.

Dat nu heeft de woede gewekt van Julia Irwin, partijgenote van Rudd en Neal. Zij noemt het advies van Rudd seksistisch. Toen oud-partijleider Mark Latham de arm brak van een taxichauffeur die een te hoge rekening zou hebben uitgeschreven, zei niemand iets. „Van onze mannelijke politici schijnen we te accepteren dat ze agressief en opdringerig zijn, maar van vrouwen verwachten we volgzaamheid en mildheid”, aldus Irwin. „Het gaat hier niet over Belinda Neal, maar over het meten met twee maten.”

Rudd kreeg steun van Julia Gillard, de eerste vrouwelijke vice-premier van Australië, die vindt dat de incidenten niets met mannelijkheid of vrouwelijkheid te maken hebben.

Volgens politicoloog Gwen Gray van de National University zouden politici vooral moeten leren om zich in het parlement te gedragen. Volgens haar wordt de kwaliteit van parlementariërs nogal eens afgemeten aan „de mate van ruwheid en agressiviteit”. Zo geven parlementsleden volgens haar het verkeerde voorbeeld. Dan is het schijnheilig om gedrag dat in het parlementsgebouw heel gewoon is, buiten het gebouw te veroordelen. (AP)