Amsterdamprijs voor Pete Philly

De Amsterdamprijs voor de Kunsten is dit jaar toegekend aan popmuzikanten Pete Philly & Perquisite, architect Marlies Rohmer en videokunstenaar Julika Rudelius. De prijs, die in augustus wordt uitgereikt door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, bestaat uit 35.000 euro voor iedere winnaar.

Rapper Pete Philly en muzikant/producer Perquisite krijgen de prijs voor hun vernieuwende mix van hiphop, jazz, klassiek en wereldmuziek. „Op het podium spat de energie er vanaf. Samen ontdoen zij de hiphop van hun blingbling imago”, schrijft de jury.

Marlies Rohmer krijgt de prijs „voor haar verdiensten voor Amsterdam, haar vakmanschap en haar magnifieke en maatschappelijke invulling van het beroep architect”, aldus de jury. Rohmer ontwierp onder meer het politiebureau op de Nieuwmarkt en woningen op Borneo- en Java-eiland. Momenteel werkt ze aan een multifunctioneel centrum met daar in gebedsruimten voor Turkse en Marokkaanse gelovigen.

Julika Rudelius balanceert volgens de jury in haar videokunst op de grens van feit en fictie. Ze verdient de prijs omdat „ze als „subtiele wereldverbeteraar schetst wat er leeft in Amsterdam. Ze gaat te werk als een arts (...) met de camera als scalpel.”

De Amsterdamprijs voor de Kunsten is de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad. Het is een bundeling van achttien afzonderlijke kleinere prijzen die tot 2002 bestonden, waaronder de Multatuliprijs, de Herman Gorterprijs, de H.N. Werkmanprijs en de Sandbergprijs. De onderscheiding gaat elk jaar naar drie kunstenaars of instellingen die een belangrijke en actuele bijdrage leveren aan een bepaalde discipline.