Ambtenaar Iran vast om kritiek

Een ambtenaar met banden met dezelfde politieke groep als waar president Mahmoud Ahmadinejad toe behoort, is gisteren gearresteerd wegens toespraken waarin hij hoge geestelijken beschuldigt van corruptie. Dat heeft het Iraanse persbureau Farsnews gisteren gemeld.

Volgens lokale media gaf Abbas Palizdar in mei twee toespraken aan universiteiten in de steden Hamadan en Shiraz waarin hij verschillende geestelijken bij naam noemde en hen in verband bracht met grootschalige fraude.

Publieke aanvallen van overheidsdienaren tegen politieke geestelijken zijn zeldzaam in Iran. Palizdars toespraken zijn uitgebreid door oppositiemedia in het buitenland besproken. Een van de toespraken is op internet te zien.

Enkele van de bekritiseerde geestelijken zijn politieke tegenstanders van Ahmadinejad, die zegt de corruptie te willen aanpakken. De regering heeft ontkend banden te hebben met Palizdar.

Palizdar werd gisteren gearresteerd en aangeklaagd wegens het „propageren van leugens” en het „verwarren van de publieke opinie”. Een Iraanse bank, Mellat, klaagde de man aan wegens het niet terugbetalen van een lening van 6,6 miljoen dollar van zestien jaar geleden, zo meldde Farsnews.

In 2006 deed Palizdar een poging om een zetel in de gemeenteraad van Teheran te bemachtigen, voor een factie met banden met Ahmadinejad. Verschillende websites omschrijven de man als ‘secretaris van het onderzoekscomité van het parlement’. Saeed Aboutaleb, een voormalige volksvertegenwoordiger, zegt dat deze positie helemaal niet bestaat. „Hij is niet aanwezig geweest bij de bijeenkomsten van het comité dat corruptie onderzoekt.” Verscheidene kranten omschrijven Palizdar als een „valse klokkenluider”.

Ahmadinejad kondigde in april aan dat hij niet zou rusten voordat de „economische maffia” zou zijn aangepakt. Zelf krijgt hij zware kritiek wegens de economische problemen in Iran.

„Ik zeg hier tegen het Iraanse volk dat ik uw nederige dienaar ben, die staat bij zijn beloften in het gevecht tegen corruptie”, zei Ahmadinejad. „Ik zal geen centimeter toegeven van de posities die ik heb ingenomen.”