Afschaf aftrekpost voor ziekte treft half miljoen mensen

Den Haag. Ruim een half miljoen mensen gaan er volgend jaar honderden euro`s op achteruit doordat zij geen of minder gebruik kunnen maken van de fiscale aftrekpost voor hoge kosten voor ziekte. Het gaat vooral om gehandicapten in een instelling, chronisch zieken onder de 65 jaar en rolstoelgebruikers. Dat blijkt uit cijfers van cliëntenorganisaties die voorgenomen bezuinigingen op de zogeheten buitengewone-uitgavenregeling hebben laten doorrekenen door belastingadviseurs. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bevestigt dat beeld. Politieke partijen en cliëntenorganisaties vinden de gevolgen onacceptabel. `Dat mag onder geen beding`, schrijft de Chronischzieken- en Gehandicaptenraad Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Circa 6,4 miljoen mensen maken nu gebruik van de aftrekpost, waaronder bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor ziektekosten, kosten bij een bevalling, of de aanschaf van een bril vallen. Het kabinet wil op de regeling 250 miljoen bezuinigen.