Zweden sloopt Griekse muur

De Europese voetbaltitel van vier jaar geleden heeft van Griekenland geen beter voetballand gemaakt. De angst om te verliezen is nog steeds groter dan de wil om te winnen, bleek gisteravond in de eerste groepswedstrijd tegen Zweden. De Grieken verloren met 2-0, door twee doelpunten in de tweede helft.

Het wekt geen verwondering dat de Grieken voorzichtig te werk gingen. Ze werden in 2004 Europees kampioen met een spelopvatting die gebaseerd was op een sterke verdediging, een stug middenveld en een trefzekere spits. Griekenland was destijds een hecht team met een voorliefde voor afbraakvoetbal. Tegenstanders raakten ontregeld door de Griekse aanpak en gingen aan desoriëntatie ten onder.

Uit sympathie voor de underdog werd het negativisme Griekenland vier jaar geleden vergeven. Maar de gewijzigde status schept verplichtingen waaraan de Grieken door kwaliteitsgebrek niet kunnen voldoen. Niet verwonderlijk, omdat het merendeel van de spelers dat voor het eerst in de geschiedenis Griekenland de Europese titel bracht nu weer het raamwerk van de ploeg vormt. Zij zijn vier jaar ouder, maar gedurende die periode zeker geen betere voetballers geworden. De dertigers Antonis Nikopolidis, Taianos Dellas, Angelos Basinas en Georgios Karagounis zijn meer bezig met het rekken van dan het investeren in hun carrière.

Het probleem van Griekenland is bovendien dat talenten maar mondjesmaat doorbreken. Vasilis Torosidis en Georgios Samaras zijn 23 jaar en de toekomst van het Griekse voetbal. Maar zij missen de brille die generatiegenoten als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjan Robben en Robin van Persie bij Nederland wel hebben. Torosidis is niet meer dan een verdienstelijke linkerverdediger en Samaras werd gisteren door bondscoach Otto Rehagel niet eens goed genoeg bevonden voor een basisplaats. Hij kwam na rust in de ploeg voor Theofanis Gekas, maar kon net zo min als zijn voorganger een stempel op de wedstrijd drukken.

Hoezeer de Grieken blaam treft, zij waren gisteravond niet alleen schuldig aan het deplorabele niveau van de wedstrijd. De Zweden deden het niet veel beter. Ook zij speelden voorzichtig en speculeerden vooral op de klasse van de net van een blessure teruggekeerde Zlatan Ibrahimovic. Met recht, want van zijn doelpunt – de eerste van Zweden – droop de klasse af. Na die treffer in de 67ste minuut had de oud-Ajacied zijn werk gedaan en werd hij gewisseld om zijn zwakke linkerknie, die hem afgelopen seizoen lange tijd langs de kant hield, niet langer te belasten. Zweden won uiteindelijk met 2-0, omdat Petter Hansson – oud-speler van Heerenveen – de bal in de 72ste minuut in het doel frommelde.

Daarmee kreeg de slechte wedstrijd een terechte winnaar. Zweden is weliswaar ook een rond ‘oudjes’ opgebouwde ploeg, maar met dit verschil dat de routiniers uit Noord-Europa aanvallender denken en handelen dan hun tegenstanders van gisteren uit Zuid-Europa.

Het niveau van de wedstrijd was zo belabberd, dat de toekomstige kampioen gisteravond vrijwel zeker niet in Salzburg te bewonderen was. Daarbij staken de kwaliteiten van zowel de titelverdediger als Zweden schril af bij het niveau dat landen als Portugal, Duitsland, Nederland en Spanje lieten zien.

Griekenland Zweden
0 2
Gespeeld op 10 juni, Salzburg
Toeschouwers 30.000
Scheidsrechter Busacca (Zwi)

Doelpunten

67' Ibrahimovic 0-1 72' Hansson 0-2

Kaarten

2' Charisteas, 51' Seitaridis, 61' Torosidis