Wegens moorden in Luik: levenslang

Het assisenhof in Luik heeft de 40-jarige A.O. uit Luik vanmorgen veroordeeld levenslang plus tien jaar terbeschikkingstelling van de regering.

De jury van de rechtbank had hem gisteren schuldig verklaard aan ontvoering en verkrachting van, en moord op Nathalie Mahy (7) en Stacy Lemmens (10) in juni 2006 in Luik. De officier van justitie had eerder vanmorgen levenslang plus onbeperkte terbeschikkingstelling geëist.

A.O. viel gisteren flauw toen de rechter de schuldigverklaring van de jury voorlas. Hij heeft steeds volgehouden dat hij niets met de verdwijning en de dood van de meisjes te maken had gehad. Nadat hij weer bij kennis was herhaalde hij gisteren: „Ik ben onschuldig, godverdomme! Ik heb niets gedaan!”.

Beide meisjes verdwenen in de nacht van 9 op 10 juli 2006 tijdens een straatfeest in Luik. Vijf dagen later werd A.O. aangehouden. Drie weken na hun verdwijning werden beide meisjes dood aangetroffen in een afwateringskanaal langs een spoorlijn op ongeveer 400 meter van het café waar ze voor het laatst gezien waren. Nathalie bleek te zijn verkracht.

De jury achtte A.O. over de hele linie schuldig, ook aan verkrachting van Stacy. Zij baseerde zich daarvoor op het sporenonderzoek dat aantoonde dat er intensief en langdurig contact tussen hem en de meisjes was geweest en dat hij op plek was geweest waar hun lichamen waren verstopt. Deze bevindingen plus de vele leugens van A.O. tijdens het onderzoek en het proces brachten de jury tot de overtuiging van zijn volledige schuld.

A.O.’s verweer, dat de aangetoonde sporenoverdracht had plaatsgevonden doordat hij de meisjes van een podium had getild, was door de experts als onmogelijk verworpen. De jury conformeerde zich aan dat oordeel. (AFP, Reuters)