Weezer varieert op gouden momenten uit pophistorie

Weezer: Weezer (Interscope) ****-

Weezer: Weezer (Interscope) ****

De Californische rockgroep Weezer begon in 1994 met The Blue Album. Tussendoor volgde een Green Album en nu is er The Red Album. Alle drie die cd’s heetten officieel Weezer, maar de kleur van de hoezen dicteerde hoe ze in de volksmond gingen heten.

Bij Weezer draait het om het songschrijvertalent van zanger/gitarist Rivers Cuomo, het kleine mannetje dat zijn eerst verdiende miljoen dollars gebruikte voor een operatie waarbij zijn linkerbeen even lang werd gemaakt als zijn rechter. Hij deed goed werk voor daklozen en ging schaars om met zijn talent. De rode Weezer is pas hun zesde album, dat opnieuw bol staat van scherpe songs met humor. Pork and beans kenden we al van een spraakmakende YouTube-clip, met Weezers gepatenteerde combinatie van een lekkere meezinger met snoeiharde gitaarmuziek. Everybody get dangerous is een update van het akkoordenschema van Nirvana’s Smells like teen spirit, zoals meer van Weezers vondsten handige variaties zijn op gouden momenten uit de pophistorie. Tussen Cuomo’s strakke rocksongs en twee minder geslaagde pogingen daartoe van gitarist Brian Bell en bassist Scott Shriner, valt het bijna zes minuten lange The greatest man that ever lived op door de epische kwaliteiten van een Bohemian Rhapsody-achtige rocksymfonie met wisselende stijlen, van rap tot hardrock. Weezer ontstijgt met hulp van producers Rick Rubin en Jacknife Lee aan alle invloeden en levert waar ze het beste in zijn: een ijzersterk Weezer-album.

Jan Vollaard

Beluister de cd in z'n geheel op nrcnext.nl/muziek

    • Jan Vollaard