Vos wil via rechter naar tijdrit Peking

Wielrenster Marianne Vos heeft advocaat Cor Hellingman ingeschakeld om deelname aan de olympische tijdrit af te dwingen. Vos werd tot haar verrassing door wielerbondscoach Johan Lammerts niet geselecteerd voor de olympische tijdrit in Peking.

Vos rijdt wel de wegwedstrijd en op de baan de puntenkoers. „Haar dossier ligt nu bij Hellingman. Hij gaat bekijken hoe we deelname kunnen afdwingen. Het liefst op een plezierige manier”, aldus haar manager Orlando van den Bosch.

Lammerts stelt, gesteund door wielerbond KNWU en sportkoepel NOC*NSF, dat een optreden in de tijdrit ten koste gaat van de puntenkoers waarop Vos meer kans heeft op succes. Vos bestrijdt dat: „Ze kunnen niet met mijn veelzijdigheid omgaan.”

De afweging van Lammerts is gebaseerd op de zware omstandigheden in China. Tussen de tijdrit en de puntenkoers zit een rustperiode van vier dagen. „Dat is voor mij voldoende om te herstellen”, zei Vos gisteren. „Ik denk zelfs dat ik de tijdrit nodig heb om scherp te zijn in de puntenkoers. Voor de wegrace heb ik al twee weken geen wedstrijden. Na die race heb ik zonder de tijdrit acht dagen rust. Maar ik ben juist een renster die koershardheid nodig heeft om goed te zijn. Anderen bepalen nu wat goed is voor mijn lichaam.”

Lammerts heeft Vos eerder gepolst voor de tijdrit. „Ook uit de gesprekken die we de afgelopen weken hebben gevoerd, maakte ik op dat, als er een startplek over zou zijn, ik gewoon kon deelnemen. Het gekke is dat we twee startplaatsen hebben. Alleen Mirjam Melchers is aangewezen. Het is dus niet zo dat ik de plaats van iemand anders opeis.”

Vos was in december al in Peking en verkende toen ook het parcours van de tijdrit. Omdat er een lange klim in zit die voor specialisten lastig is maar voor klimmers niet steil genoeg, denkt Vos dat ze een kans maakt. Ze laat nu uitzoeken wat er, eventueel juridisch, mogelijk is.

Toen ze in China was, heeft ze het tijdritparcours op video laten vastleggen. Al vanaf begin dit jaar traint ze elke week op de hometrainer met voor zich de televisie waarop ze de video van het tijdritparcours afdraait. Inmiddels kan ze alle bochten, klimmetjes en afdalingen wel dromen. Onlangs reed Vos een etappewedstrijd in El Salvador, mede met het oog op de weersomstandigheden in Peking.

De wielrenster opperde dat ze mogelijk de puntenkoers laat schieten. Na het horen van het slechte nieuws vrijdag overwoog ze zelfs helemaal niet meer naar Peking af te reizen. „Maar de Spelen zijn eens in de vier jaar, ik bereid me al maanden voor. Dat gooi je niet zo maar weg.” (ANP)