Vietnamese loempia’s

Lekker bij bier, en te eten op de bank. Dat zijn zo ongeveer de criteria voor mijn recepten deze EK-week. Vandaag knapperige en tegelijk frisse Vietnamese loempiaatjes.

Voor 2 personen:1 rode chilipeper

1 teentje knoflook, gepeld

1 eetlepel suiker

2 eetlepel rijstazijn

1 eetlepel limoensap

2 eetlepel lichte sojasaus

blaadjes van 1 bosje verse munt

2 cm gemberwortel

100 g taugé

1 klein blikje waterkastanjes, in plakjes

8 loempiavellen

arachideolie om te frituren

8 blaadjes ijsbergsla

Maak de chilipeper schoon, verwijder eventueel de zaadlijsten. Wrijf voor de saus de helft van de peper met een halve teen knoflook en de suiker in een vijzel fijn. Klop er rijstazijn, limoensap en 1 eetlepel sojasaus door. Hak voor de vulling de andere helft van de knoflookteen fijn en snijd de helft van de muntblaadjes in reepjes. Meng knoflook en munt met de resterende peper, de fijngesneden gember, taugé en waterkastanjes. Verhit de frituurolie. Leg telkens 1 loempiavel op het werkvlak en verdeel hierover een achtste deel van de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de loempia op. Herhaal dit zeven keer. Frituur de loempiaatjes in 3 - 4 minuten knapperig. Serveer de loempiaatjes door ze per stuk, samen met een paar muntblaadjes in een slablad te rollen.

Janneke Vreugdenhil

Wat eet jij het liefst voor de televisie? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil