Verlind (KRO) vloeit af met 6,5 ton

De per 1 januari opgestapte mediadirecteur van de KRO, Ton Verlind, staat nog tot mei 2011 op de loonlijst van de katholieke omroep. Hij krijgt in totaal nog 647.000 euro uitgekeerd.

Daarmee ontvangt Verlind (57) op jaarbasis een topinkomen dat boven de zogeheten Balkenendenorm ligt. Minister Plasterk en de Tweede Kamer willen de salarissen van omroepbestuurders in Hilversum juist onder het gemiddelde ministerssalaris houden van 169.000 euro in 2007.

De afvloeiingsregeling staat in een interne nieuwsbrief van 5 juni die is verspreid via het KRO-intranet. De KRO wil de regeling pas vandaag toelichten, op het moment dat de omroep het jaarverslag naar buiten brengt. Verlind werkte meer dan 28 jaar bij de KRO in verschillende functies en stapte op bij een reorganisatie. Hij wilde gisteravond geen commentaar geven: „De KRO doet de woordvoering.” In de interne nieuwsbrief zegt KRO-directievoorzitter Koen Becking: „Voor Ton Verlind geldt dat het vorige bestuur een regeling op voorhand heeft getroffen, gezien zijn staat van dienst.”

Verlind blijkt niet de enige (ex-)bestuurder van de KRO met een topinkomen. In 2007 verdienden ook oud-voorzitter Frans Slangen en vier presentatoren meer dan een minister. Slangen (64) ging met pensioen. De directievoorzitter in de nieuwsbrief: „Onze toppresentatoren verdienen in ieder geval minder dan een aantal bekende presentatoren bij andere publieke omroepen. Onze nieuwe directeuren Bedrijfsvoering en Media zitten onder de Balkenendenorm voor 2008. Ikzelf zit er vermoedelijk iets boven.”

De ontslagregeling met Verlind is tot dusver de hoogste over 2007 bij de omroepen. Voormalig AVRO-presentator Karel van de Graaf kreeg vorig jaar 5,5 ton ontslagvergoeding mee. Oud-TROS-voorzitter Van Doodewaerd kreeg ongeveer zes ton. In al deze gevallen ligt dit bedrag fors hoger dan de gemiddelde ontslagvergoeding die in 2006 werd uitgekeerd aan de tien medewerkers die weg moesten bij de publieke omroep.

    • Wubby Luyendijk
    • Mirjam Keunen