Turken kunnen zich revancheren

‘Wir haben nicht vergessen’, luidde de kop gisteren in de Zwitserse krant Blick. Aan de vooravond van het EK-duel van vanavond in Bazel tussen Zwitserland en Turkije gingen de gedachten terug naar 16 november 2005. De Zwitsers plaatsten zich na een 4-2 nederlaag (de heenwedstrijd was met 2-0 gewonnen) in Istanbul voor het WK in Duitsland, waarna een aantal Turkse voetballers zijn woede koelde op de spelers van de tegenstander.

De Zwitserse international Stéphane Grichting kreeg een harde trap in zijn kruis en moest met een interne bloeding naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Ook Johann Vogel en Benjamin Huggel liepen verwondingen op. De Zwitserse FIFA-baas Joseph Blatter was razend en eiste direct forse straffen voor de Turken.

Het nationale elftal van Turkije moest drie EK-kwalificatieduels op vreemde bodem spelen, zonder publiek. De Turk Alpay Ozalan werd voor zes duels geschorst. Emre Belozoglu mocht vier wedstrijden niet spelen. De Zwitser Huggel miste door een schorsing van vier duels het WK.

Vanavond treffen beide ploegen elkaar in het tweede groepsduel voor het eerst sinds de vechtpartij in Istanbul. De Zwitserse international Tranquillo Barnetta wilde niet te lang stilstaan bij het verleden. „Natuurlijk is het niet eenvoudig om te vergeten wat er in Istanbul is gebeurd. De enige overeenkomst met destijds is dat we opnieuw allebei móeten winnen. Het zal opnieuw als een finale zijn”, zei de middenvelder.

Zwitserland rekent tijdens het duel op de genaturaliseerde Turken Gökhan Inler, Eren Derdiyok en Hakan Yakin. De laatste is de vervanger van Alexander Frei, de aanvoerder die in de openingswedstrijd tegen Tsjechië (0-1) geblesseerd raakte. Turkije verloor het eerste groepsduel van Portugal met 2-0. Zwitserland-Turkije, aftrap vanavond kwart voor negen, wordt door de UEFA aangemerkt als een wedstrijd met een verhoogd risico op rellen.

    • Koen Greven