Thuiszorg Amsterdam mag alsnog fuseren

Amsterdam Thuiszorg, een van de vijf grootste thuiszorgbedrijven van Nederland, is gered. Amsterdam Thuiszorg mag van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) samengaan met branchegenoot Cordaan en krijgt een extra financiële injectie van zijn fusiepartner.

Dit hebben de thuiszorgorganisaties gisteren bekendgemaakt. Amsterdam Thuiszorg (ruim 4.000 werknemers en bijna 30.000 klanten) kampt al geruime tijd met financiële problemen. Om die reden besloot Amsterdam Thuiszorg een jaar geleden om te fuseren met Cordaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weigerde echter om de gevraagde 3 miljoen euro bij te passen voor het aanzuiveren van tekorten uit het verleden.

Dat geld komt nu uit de reserves van Cordaan (verpleging en verzorging). „De NZa en de Tweede Kamer laten Amsterdam Thuiszorg ten onrechte zakken. Dan nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt bestuursvoorzitter Eelco Damen in een persbericht. Amsterdam Thuiszorg, dat lange tijd meer geld uitgaf dan ontving, draait nu kostendekkend. Het extra geld is bedoeld om het negatieve eigen vermogen weer op peil te brengen.

Eerder had Cordaan voor Amsterdam Thuiszorg al 6 miljoen op tafel gelegd, samen met Evean Groep (brede zorgaanbieder) en Zonnehuisgroep Amstelland (verpleging en verzorging). Deze laatste twee partijen nemen ongeveer 30 procent van Amsterdam Thuiszorg over. Evean krijgt daarbij de contracten in Amsterdam Oost en Noord, goed voor ongeveer 25 procent van Amsterdam Thuiszorg. Zonnehuisgroep Amstelland neemt de contracten voor Amsterdam Zuid over, ofwel 5 procent van Amsterdam Thuiszorg.

De NMa heeft laten weten akkoord te zijn met deze verdeling. Eerder had de NMa bezwaar tegen de fusie, omdat de nieuwe combinatie een te dominante positie zou krijgen op de markt voor de thuiszorg.