Televisie Voorkeur

Jack Johnson (1878-1946) won in 1908 als eerste zwarte het wereldkampioenschap boksen in het zwaargewicht. Hij behield de titel tot 1915. In de documentaire over Johnson, bijgenaamd Galveston Giant, is onder meer te zien dat bekende blanke boksers in het begin van zijn profcarrière weigerden tegen hem te boksen. Er wollte kein Sklave sein: Jack Johnson, der erste schwarze Box-champion: Arte, 21.00-22.30u. Jack Johnson, age 67, former heavyweight boxing champion of the world, prepares for a boxing exhibiton at a war bond show in New York City, May 1945. (AP Photo) Associated Press

voetbal

EK Voetbal: Tsjechië-Portugal. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Arno Vermeulen, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 17.25-20.00u.

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Laatste nieuws over het Nederlands elftal. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal: Zwitserland-Turkije. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag. Ned.1, 20.00-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder praat over het EK 2008 met Erwin Koeman, oud-international en trainer, acteur en tv-presentator Cees Geel, acteur, oud-tennisser Raemon Sluiter en Mario Been, trainer van NEC. Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Tennis: Artois Championchips. Rechtstreeks verslag van de derde dag van het grastoernooi op de Queen’s club in Londen. BBC 2, 14.25-19.00u.

actualiteiten

Netwerk. In de serie portretten Het Vrouwenelftal aandacht voor de 32-jarige gehandicapte Veroni. Alle dagen van de week ligt ze op bed. Toch weet ze nog anderen te helpen. Liggend achter de computer beantwoordt ze openhartig vragen van andere jong gehandicapten over pijn, liefde, seks en de dood. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Gesprek met de rechterhand van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad over de nucleaire ambities van Iran en de zorgen daarover in de rest van de wereld. Verder aandacht voor gevallen van Q-koorts in Brabant en Gelderland. Ned. 2, 22.45-23.20u.

Informatief

De aarde vanuit de hemel. Tweede deel van een serie natuurdocumentaires met een boodschap. De Franse fotograaf en cineast Yann Arthus-Bertrand laat zien hoeveel schade de mens al aan de natuur heeft toegebracht en wil dat een halt toeroepen. België 1, 20.45-21.15u

documentaire

VPRO’s Import: Five days. Documentaire van Yoav Shamir over de ontruiming van de Gazastrook in de zomer van 2005. Achtduizend Joodse kolonisten werden toen via een grootscheepse militaire operatie gedwongen hun huizen te verlaten om plaats te maken voor 250.000 Palestijnen. Het was de eerste keer dat het leger werd gedwongen op te treden tegen de Joodse bevolking. De sleutelmomenten van de ontruiming, die vijf dagen duurde, mochten door filmmakers worden vastgelegd. Maar ook de kolonisten openden de deur voor de filmploegen. Mensen met allerlei achtergronden vertellen het verhaal van de ontruiming vanuit hun eigen perspectief. Ned.2, 0.30-2.10u.

Dangerous knowledge: Maths and madness. Documentaire over vier grote wiskundigen – Georg Cantor, Ludwig Boltzmann, Kurt Gödel en Alan Turing – die kennis hebben ontwikkeld die grote gevolgen had voor het leven van de mens, maar die daar zo obsessief in waren dat ze er geestelijk aan onderdoor gingen. Georg Cantor bijvoorbeeld geloofde dat hij een boodschapper van God was en werd krankzinnig toen hij zijn theorie over de oneindigheid probeerde te bewijzen. Ludwig Boltzmanns strijd om het bestaan van atomen te bewijzen dreef hem tot zelfmoord. Kurt Gödel bewees dat er in de natuur dingen bestaan die buiten de menselijk logica liggen. Hij hongerde zichzelf uit en stierf in een sanatorium. En Alan Turing ten slotte, de man die de zogenoemde ‘Bletchley Park code’ wilde breken, stierf aan zijn pogingen te bewijzen dat sommige dingen niet te bewijzen zijn. BBC 2, 0.30-2.00u.

kunst en cultuur

Festival Classique Journaal. Eerste van vier programma’s over het Festival voor klassieke muziek dat van 13 t/m 15 juni wordt gehouden in Den Haag. Met o.m. een terugblik op vorig jaar, interviews met sopraan Johanette Zomers en countertenor Maarten Engeltjes, het geheim van de tournados-Rossini, bedacht door de componist, en een introductiecursus luchtdirigeren n.a.v. de Eerste Nederlandse Kampioenschappen luchtdirigeren. Ned.2, 23.20-23.35u.

spanning

KRO Detectives: Rosemary and Thyme. Laura Thyme en Rosemary Boxer hebben een hoveniersbedrijf en krijgen allerlei mysterieuze ‘tuinzaken’ op te lossen. Ned.2, 18.30-19.25u.

Veronica Mars. Amerikaanse detectiveserie over een slimme 17-jarige leerling-privédetective. Ned.3, 19.00-19.45u.

KRO Detectives: The Commander. In de aflevering The Devil you know wordt een meisje dood gevonden in de kelder van een voormalige psychiatrische inrichting. Ned.2, 21.05-22.20u.

drama

Waltz. Herhaling van dramaserie over het zieltogende circusbedrijf Groot Internationaal Wereld Circus Waltz. Stamvader Willy Waltz kampt met zijn gezondheid, maar wil van geen ophouden weten. Vanavond deel 3: Mevrouw Waltz, waarin Willy Waltz zijn Russische vriendin ten huwelijk vraagt . Met o.a. Aart Staartjes en Theo Maassen. Ned.2, 23.35-0.30u.