Staples neemt toch Corporate Express over

Corporate Express heeft alsnog ingestemd met een overname door de Amerikaanse concurrent Staples. Door de overname ontstaat de grootste handelaar in kantoorartikelen ter wereld.

Staples biedt 9,25 euro per aandeel, waarmee het Corporate Express waardeert op 3,1 miljard euro, inclusief schulden.

Corporate Express beëindigt de fusieovereenkomst met zijn Franse branchegenoot Lyreco. Corporate Express moet daarvoor een boete van 30 miljoen euro betalen. Het Nederlandse bedrijf had twee weken geleden deze fusie aangekondigd en probeerde zo uit handen van Staples te blijven. Het zou 1,73 miljard euro betalen voor Lyreco.

Staples bracht sinds februari drie keer een overnamebod uit op Corporate Express. Het eerste bod in februari bedroeg 7,25 euro per aandeel. Later bood Staples 8 euro per aandeel. Corporate Express wees beide biedingen af. Vorige week verhoogde het Amerikaanse bedrijf zijn bod tot 9,15 euro per aandeel.

Na het laatste bod nodigde Coporate Express het Amerikaanse bedrijf uit om te komen onderhandelen. Daar is nu deze overeenstemming over overname uitgekomen.

Corporate Express-topman Peter Ventress zei vanochtend op een persconferentie dat de overeenkomst goed is voor aandeelhouders, klanten, personeel. „We beginnen aan een nieuw avontuur als onderdeel van Staples.” De overeenkomst kwam afgelopen nacht tot stand.

Ventress wordt topman van Staples International, waar de activiteiten van Staples buiten de Verenigde Staten en Canada onder vallen. De twee bedrijven hadden vorig jaar gezamenlijk 18 miljard euro aan omzet in 28 landen, met ruim 94.000 medewerkers.

Vorige week zei topman Ron Sargent van Staples dat het bedrijf geen plannen heeft om banen te schrappen na de overname. Staples hoopt de overname in juli af te ronden. Volgens Ventress zijn hier geen harde garanties over afgegeven, maar „zorgt Staples net als Corporate Express goed voor zijn mensen”. Het Europese hoofdkantoor van de onderneming komt in Amsterdam. Wat er met de naam Corporate Express gebeurt, is nog niet besloten, zei topman Peter Ventress vanochtend.

Het aandeel Corporate Express stond rond het middaguur op 9,20, ruim 1,4 procent boven de slotkoers van gisteren.