Stadsdichter en spil van de boekenscene

Een onvermoeibaar veel-schrijver, dat was Adriaan Jaeggi. Ook als stadsdichter van Amsterdam was hij met passie alom aanwezig.

Adriaan Jaeggi in 2006 Foto Jørgen Krielen ©J¿rgen Krielen/02-03-2006-Amsterdam/ Elsbeth Etty in gesprek met Adriaan Jaeggi Krielen, Jorgen

‘Deadline’ luidde de titel van de laatste column van Adriaan Jaeggi. De sinds enkele maanden aan kanker lijdende auteur stierf gisteravond op 45-jarige leeftijd. Afgelopen donderdag beschreef hij in Het Parool hoe hij de vorige avond niet in staat was geweest zijn stukje te tikken. „Ik las gisteravond weliswaar in de aanslag, laptop op schoot, maar ik was te moe en had te veel ongemak om die simpele twee kolommen te schrijven. Bovendien moest ik me goed concentreren op de woorden van de man van Thuiszorg Amsterdam aan mijn bed, die me uitlegde hoe de morfinepomp werkte”. Hij sloot af met de woorden: „nog geen anderhalve maand columnist bij Het Parool en er stonden al twee lege kolommen op de plaats van mijn stuk [...] Tenzij er een wonder gebeurde.”

Toen de onvermoeibare veelschrijver Jaeggi begin dit jaar begon als columnist bij Het Parool, was de ziekte juist bij hem geconstateerd. In zijn eerste stuk sprak hij het voornemen uit niet alleen over zijn ziekte te schrijven, maar ook over andere zaken, maar daar is het weinig van gekomen.

Adriaan Jaeggi (1963) was de afgelopen tien jaar een van de opmerkelijkste figuren in de Amsterdamse literaire wereld. Die reputatie dankte hij aan zijn romans, waarvan Held van beroep (1999) de bekendste is. Het boek stond op de longlist van de AKO- en de Librisprijs. Even bekend werd hij door de passie en energie waarmee hij zich wijdde aan columns, optredens (ook als trombonist) en zijn werk als Amsterdams stadsdichter. Daarbij stond de literatuur centraal; Jaeggi vertrok ooit als redacteur bij De Bezige Bij omdat daar volgens hem nog maar bar weinig over boeken werd gepraat. Hij organiseerde het alternatieve Boekenbal, het ‘Bal der Geweigerden’. Ook bedacht hij de Gouden Doerian, de prijs voor het slechtste boek van het jaar, die voor veel ophef zorgde.

Jaeggi begon zijn literaire loopbaan bij Propria cures, was poëziecriticus voor Het Parool en schreef columns voor onder andere De Volkskrant en De Groene . Zijn laatste roman, Edele dieren, verscheen een jaar geleden.

Jaeggi’s weblog en andere informatie: www.jaeggi.nl

    • Arjen Fortuin