Schuitema is nog niet van ex-eigenaar Ahold verlost

Schuitema probeert al jaren los te komen van Ahold. Maar ook na de verkoop aan CVC is de eigenaar van de C1000-winkels niet van het ex-moederbedrijf verlost.

Supermarktconcern Schuitema, de eigenaar van de C1000-winkels, zit al jaren in een neergaande lijn. Volgens bestuursvoorzitter Bert Roetert komt dat doordat C1000 zich in de ogen van de consument te weinig onderscheidt van de grootste concurrent Albert Heijn. C1000 is nu na Albert Heijn de tweede supermarktketen van Nederland.

Door het meerderheidsbelang van 73,2 procent dat Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, in Schuitema heeft, kreeg het management van Schuitema jarenlang te weinig speelruimte om een eigen koers te varen.

Sinds enkele jaren probeert Schuitema daarom los te komen van Ahold. Dat is nu gelukt: vorig jaar bereikte Ahold overeenstemming met investeringsmaatschappij CVC om zijn belang in Schuitema te verkopen. Ahold kreeg in ruil daarvoor 58 van de 439 C1000-winkels en 185 miljoen euro in contanten. Ook neemt CVC de 25,3 procent van de aandelen over die CKK bezit, een bevriende stichting die wordt bestuurd door directieleden van Schuitema en franchisenemers van C1000.

Maar Schuitema is nog niet van Ahold verlost. Ahold neemt namelijk na de overname door CVC een belang van 20 procent in het nieuwe bedrijf. Hiertoe investeert Ahold 50 miljoen euro in Schuitema. Bovendien heeft Ahold een ‘goedkeuringsrecht’ bedongen tot 2011. Dit stelt de toekomstige minderheidsaandeelhouder in staat een veto uit te spreken over grote overnames die Schuitema in de toekomst wil doen. Ahold zou op deze manier grip willen houden op de Nederlandse detailhandelsmarkt.

CVC heeft nu ruim 98 procent van Schuitema in handen. Een klein plukje aandelen is nog beursgenoteerd. Gisteren moesten de aandeelhouders stemmen over het voorstel om de laatste 1,7 procent voor 26 euro per aandeel ter verkopen aan CVC. Dat lijkt een aantrekkelijk bod: Ahold en CKK krijgen maar 20,10 euro per aandeel.

Maar desondanks was de sfeer op de aandeelhoudersvergadering in Amersfoort gisteren gespannen. Sommige aandeelhouders zeiden zelfs zich „geschoffeerd” en „gechanteerd” te voelen. „Het was slikken of stikken voor de aandeelhouders”, zei Aafje Rietveld namens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Rietveld zet vraagtekens bij de prijs van 26 euro die aandeelhouders aangeboden krijgen. Zo is er dit jaar en vorig jaar geen dividend uitgekeerd, waardoor de prijs per aandeel feitelijk lager uitpakt. Ook betwijfelt de VEB of alle aandeelhouders wel gelijk zijn geïnformeerd. De VEB overweegt via de rechter alsnog inzage in de details te krijgen.

Het voorstel om de laatste 1,7 procent van de stukken te verkopen aan CVC haalde uiteindelijk net niet de benodigde 95 procent van de op de vergadering aanwezige stemmen. Nu is CVC verplicht een openbaar bod te doen op de resterende aandelen en daarna eventueel een uitrookprocedure te starten. Naar verwachting zal het openbare bod van CVC lager liggen dan de 26 euro die ze de overgebleven aandeelhouders nu biedt.

    • Klaas Fleischmann