Rijks koopt twee Japanse beelden

Amsterdam, 11 juni. Het Rijksmuseum heeft twee Japanse tempelwachters uit de 14de eeuw verworven voor 1,3 miljoen euro. De ruim twee meter hoge houten beelden (Nïô in het Japans) behoren tot een figuratieve, expressieve Japanse stijl die opkomt in de twaalfde eeuw. De beelden zijn uniek voor een Europees museum. De aankoop typeert het beleid van vertrekkend directeur Ronald de Leeuw, dat gericht is geweest op ”beeldbepalende kunst buiten de Nederlandse historische grenzen om”, zei Taco Dibbits, directeur Collecties van het museum vandaag op de presentatie. De tempelwachters staan tot 21 augustus op De Leeuws afscheidstentoonstelling. Later moeten zij de publiekstrekkers worden in het nieuwe Paviljoen voor Aziatische kunst dat net als de rest van het museum 2012 hoopt te openen.

    • de Kunst