Poon uit de oven

Voor 2 personen:2 middelgrote ponen, ingewanden verwijderdzout3 eetlepels olijfolie2 gele of rode puntpaprika’s2 lange sjalotten, gepeld8 roma-tomaatjes, overlangs gehalveerdhandje kleine zwarte olijven met pit

Vis heeft meer smaak als hij met graat en al wordt bereid. In Nederland hebben visboeren er een handje van kleine vissen die in hun geheel kunnen worden gegeten meteen van hun kop te ontdoen bij het schoonmaken. Dat is jammer. Wat is er mis met de kop van een vis? In alle mediterrane landen wordt de kop van de vis beschouwd als het lekkerste deel van het dier. Ik ken maar één restaurant in Nederland waar je een geroosterde snoekbaars met kop en al op je bord krijgt. Daar staat een chef met lef achter het fornuis.

Bereiding: Bestrooi de vissen van binnen met zout. Giet de olie in een niet al te grote ovenschaal, leg de vissen kop om staart in de schaal en wentel ze rondom door de olie zodat ze heel dun worden ingevet. Halveer de paprika’s over de lengte, verwijder de zaadjes en snijd de helften in smallere repen. Halveer de sjalotten over de lengte en snijd de roma-tomaatjes doormidden. Wentel paprika’s, sjalotten en tomaatjes door de olie in de schaal rond de vissen, strooi de olijven erbij en bestrooi de groenten met een weinig zout. Zet de ovenschaal in het midden van een op 180 graden voorverwarmde oven gedurende 25 tot 30 minuten, of tot de vis gaar is. De poontjes zijn gaar als de rugvin gemakkelijk losgetrokken kan worden.

Geef er wat gekookte bloemige aardappeltjes bij of desnoods een beetje gekookte witte rijst.

Florine Boucher

Morgen: elegante bammetjes

    • Florine Boucher