Pinkpop al jaren zonder vergunningen

Megaland Exploitatie, organisator van het jaarlijkse Pinkpopfestival, beschikt niet over de vergunningen om dergelijke grootschalige evenementen te organiseren en is daar herhaaldelijk voor geverbaliseerd.

De organisatie moet zich vrijdag voor de rechter in Maastricht verantwoorden voor overtredingen van de Horecawet in 2006 en 2007, onder meer tijdens het Pinkpop Classic Festival in 2007.

Maar ook bij het meest recente Pinkpopfestival, eerder deze maand, heeft de politie meerdere overtredingen van de horecawetgeving geconstateerd, zo bevestigt een woordvoerder van het parket. Het ontbreekt de organisatie volgens de gemeente Landgraaf verder aan wettelijk verplichte exploitatie- of gebruikersvergunningen en zijn de kampeerfaciliteiten tijdens het driedaagse popfestival (dagelijks 60.000 bezoekers) illegaal.

Pinkpoporganisator Jan Smeets weigert bovendien mee te werken aan justitieel onderzoek naar criminele antecedenten. Dergelijk onderzoek is in het kader van de Bibob-wet – bevordering integriteitsbeoordeling – verplicht bij de aanvraag van een horecavergunning. Volgens een woordvoerder van de gemeente Landgraaf moet Smeets in ieder geval een horecavergunning aanvragen, waarbij screening op criminele antecedenten tot de standaardprocedure behoort.

Smeets zegt zo’n onderzoek principieel te weigeren en desnoods het festival naar een andere locatie te verhuizen. „Die wet is bedoeld om onderzoek te doen naar vermoedens van criminele contacten. Dat is bij mij niet aan de orde. Ik ben een man op leeftijd, mijn prijzenkast des levens is allang vol. Ik laat me niet schofferen door een stelletje ambtenaren.”

Volgens Smeets gedoogt Landgraaf al dertien jaar het festival, ondanks het ontbreken van vergunningen. „Dat is al die tijd gedoogd. Staat er hier opeens een ambtenaar voor de deur die zegt dat de tijd van gedogen voorbij is. Dat ik voor de dertien dranktenten op het terrein aparte vergunningen moet aanvragen.”

Gemeenten en politie in Zuid-Limburg screenen sinds anderhalf jaar alle aanvragers van horecavergunningen op criminele antecedenten. Vorig jaar werd veertig aanvragers de vergunning geweigerd, zo blijkt uit cijfers van het Regionaal Expertisecentrum, een samenwerkingsverband van de vijf grote steden en de politie.

    • Jos Verlaan