Overheid laat beheer .nl-adressen aan stichting SIDN

Rotterdam, 11 juni. De Nederlandse overheid trekt niet het beheer van .nl-domeinnamen op internet naar zich toe. Het huidige systeem blijft van kracht. De onafhankelijke Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) blijft de Nederlandse webadressen die eindigen op .nl, zoals nrc.nl, beheren. Het ministerie van Economische Zaken en SIDN hebben gisteren een convenant getekend.

De overheid dreigde het beheer van de domeinnamen in eigen hand te nemen wegens het grote belang van internet voor de Nederlandse economie. Het ministerie van Economische Zaken is nu tot de conclusie gekomen dat SIDN ”goede maatregelen” heeft getroffen om de veiligheid van het .nl-domein te waarborgen. De overheid verleent assistentie bij calamiteiten en crises. Internetpioniers en online activisten verzetten zich fel tegen de bemoeienis van overheden met het beheer van internet. Wie nieuwe domeinnamen uitgeeft en het `adresboek` van internet beheert, bepaalt mede welke websites mensen kunnen bezoeken. In landen als China en Iran leidt dat tot censuur.