Oranje in Peking

Ook in Peking deed Oranje maandagnacht de harten sneller kloppen. De gebruikelijke  wekelijkse borrel van de Nederlandse Vereniging werd speciaal in verband   met het EK-voetbal naar café de Veranda verplaatst omdat de wedstrijden van Oranje daar midden in de nacht  rechtstreeks  op een groot scherm te zien zijn. Niet alleen de Nederlanders  hebben genoten van

bronckhorst.jpgOok in Peking deed Oranje maandagnacht de harten sneller kloppen.
De gebruikelijke  wekelijkse borrel van de Nederlandse Vereniging werd speciaal in verband   met het EK-voetbal naar café de Veranda verplaatst omdat de wedstrijden van Oranje daar midden in de nacht  rechtstreeks  op een groot scherm te zien zijn.

Niet alleen de Nederlanders  hebben genoten van het Nederlandse voetbal. De Chinezen staan er dan wel niet ‘s nachts voor op, maar ze  leven wel  mee. Zo spraken twee taxichauffeurs mij  vanmorgen aan  op de fantastische wedstrijd tegen de Italianen. Natuurlijk nadat ze me de vraag ,,ni shi naguo ren?”(waar kom je vandaan) hadden  gesteld.

Het is bijna een standaardvraag van taxichauffeurs aan buitenlanders. Als ik antwoord dat ik uit  ,,Helan“  (Holland) kom, zijn ze blij verrast.

De  meeste taxichauffeurs zijn vreselijk trots dat ze weten dat Nederland beroemd is om zijn tulpen en windmolens. En natuurlijk roepen ze ,,zuqiu” (voetbal) waarna ze een heel rijtje namen van Nederlandse voetballers weten  op te noemen. De echte diehards kennen zelfs  namen van relatief onbekende spelers.

Vanmorgen werd ik niet alleen door een taxichauffeur, maar door verschillende Chinezen van harte gefeliciteerd met de fantastische prestatie van Oranje.

En dit e-mail bericht kreeg ik van een  Nederlandse vriend die zaken doet met China:

‘Onaardige (maar niet zo bedoelde) oproep: forget about the Olympics. Het echte sportverhaal van China heet VOETBAL. Word overspoeld met lyrische e-mails van mijn werknemers over de 3-0. Dat doet het Chinese hart sneller kloppen, niet het Partij dienende sportevenement in augustus!’

Ik schreef terug: ,,Wacht maar af als het Chinees Olympische elftal of  hordenloper Liu Xiang goud wint. Dan kleurt het rood voor je ogen!”

    • Bettine Vriesekoop