Ontwerper Jurgen Bey breit stoel

‘Knitted’, gezandstraalde oude stoel, vilt. Editie van 2: 8.000 euro

De Nederlandse ontwerper Jurgen Bey stelt een serie van zeventien nieuwe meubels ten toon bij het Brusselse veilinghuis Pierre Bergé & Associés. Bergé is gespecialiseerd in exclusief design. Omdat de vraag daarnaar zo groot is, opende het veilinghuis in april een galerie, waarin het design in gelimiteerde oplagen verkoopt.

„Sommige klanten hebben niet genoeg aan de twee designveilingen die wij jaarlijks organiseren”, zegt Olivia Roussev, de directeur van de galerie. De resultaten van de eerste expositie in april, gewijd aan het werk van de Vlaamse ontwerper Arne Quinze, waren „hoopgevend”, aldus Roussev.

Jurgen Bey (1965) richtte de galerie in als een modelappartement. Hij streefde naar „een salon waarin de tijd lijkt stil te staan”. Dat leverde zeventien experimentele meubels op waarin hij hout combineerde met vilt en bont, omdat in het negentiende-eeuwse pand van Bergé vroeger een pelshandelaar was gevestigd.

Ook in de vorm liet Bey de tijd naar eigen zeggen stilstaan. Een aantal van de meubels zijn ‘pixelated’. Door de stoelen en kasten op te bouwen uit houtblokjes lijkt het volgens de ontwerper alsof de meubels uitvergrotingen zijn van lage-resolutiefoto’s.

De meubels van Bey, met oplages van één tot twaalf exemplaren, variëren in prijs van 2.500 tot 40.000 euro.