Nuon stapt in gaswinning Noordzee

Energiebedrijf Nuon gaat voor het eerst zelf gas winnen. Het neemt voor bijna een half miljard euro een belang in 35 gasvelden in de Noordzee.

Met deze strategische zet verwacht Nuon zijn handelspositie te versterken. „We hoeven nu niet alleen maar gas te kopen van anderen, we kunnen het ook zelf vérkopen”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. Als bijvoorbeeld de gasprijzen hoog zijn hoeft Nuon daar nu niet alleen maar voor te betalen, het kan er ook van profiteren door zijn eigen gas op zo’n moment te verkopen.

Nuon neemt het belang in de gasvelden over van Burlington Resources Nederland Petroleum, onderdeel van het Amerikaanse ConocoPhillips. Het belang in de verschillende velden varieert van 10 tot 15 procent, aldus de woordvoerder. Andere aandeelhouders zijn de Nederlandse Aardolie Maatschappij, het Duitse Wintershall en staatsbedrijf Energie Beheer Nederland.

Nuon heeft begin dit jaar een speciale divisie opgericht voor de exploratie en productie van gas. „Het team is nog klein. We zijn op zoek naar gasspecialisten”, zegt de woordvoerder. Wel heerst er een grote krapte op de markt voor olie- en gasdeskundigen.

Nuon zegt zijn gaswinning in de toekomst te willen uitbreiden. Het bedrijf is vooral geïnteresseerd in velden in de Noordzee, vooral die velden waarbij de operatie in handen is van anderen.

Nuon bouwt ook opslagplaatsen voor gas, in het Duitse Epe, bij Enschede en in Zuidwending bij Veendam.