Nieuw Servisch parlement bijeen

Voor het eerst sinds de parlementsverkiezingen van 11 mei is vandaag het Servische parlement in nieuwe samenstelling bijeen gekomen. Ondertussen zijn de besprekingen over de vorming van een anti-westerse regeringscoalitie in moeilijkheden geraakt.

Scheidend parlementsvoorzitter Oliver Dulic die vandaag de 250 nieuw gekozen parlementariërs toesprak, benadrukte dat nu binnen drie maanden een regering moet worden gevormd. Lukt dit niet, dan zijn nieuwe verkiezingen noodzakelijk. Al enige weken praten de Servische Radicale Partij (SRS), de nationalistische DSS-NS en de Socialistische Partij van Servië (SPS) over een regeringscoalitie. De pro-Europese Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic won de verkiezingen, maar haalde geen meerderheid.

Gisteren werd de SPS door Radicalen en Nationalisten beschuldigd van het blokkeren van de coalitiebesprekingen. De SPS wil vasthouden aan een belangrijk samenwerkingsakkoord met de Europese Unie, dat vlak voor de verkiezingen door Tadic werd getekend. Met name de DSS-NS van huidig premier Vojislav Kostunica wil het akkoord nietig verklaren. De Socialisten overwegen nu om Tadic aan een pro-Europese regeringsmeerderheid te helpen.

De SPS is de partij van Slobodan Milosevic, de voormalige autoritaire leider van Servië. Een gevoelig punt voor de partij is de behandeling van de familie van Milosevic, die in ballingschap leeft in Rusland.

De zoon van Milosevic, Marko Milosevic, werd gisteren door een Servische rechtbank vrijgesproken van beschuldigingen van geweld tegen politieke tegenstanders van zijn vader. Leden van de democratiseringsbeweging Otpor, die in 2000 zouden zijn mishandeld door Marko Milosevic, verklaarden dat het vonnis „politiek gemotiveerd” is. Het zou zijn bedoeld om een pro-Europese coalitie van DS en SPS mogelijk te maken. (AP, VIP).