Mogelijk duizenden de dupe van fout in T-biljet

Mogelijk tienduizenden mensen met een T-biljet lopen door een fout hun belastingteruggave over het jaar 2007 mis. Dat meldde dagblad Trouw gisteren. Het gaat om mensen die geen belastingaangifte hoeven te doen, maar wel recht hebben op belastingteruggave. Daarvoor moeten zij een zogeheten T-biljet invullen.

In de begeleidende toelichting staat echter een fout, waardoor het lijkt alsof er geen recht bestaat op teruggave van belasting. De Belastingdienst kan het terug te betalen bedrag niet uit zichzelf uitrekenen.

Eind mei stuurde de fiscus 10.000 mensen foute voorlopige aanslagen inkomstenbelasting. Bij de automatische verwerking van de papieren E-biljetten werd de hypotheekrenteaftrek niet meeberekend.

Begin deze maand bleek dat tienduizenden elektronische aangiften voor omzet- en loonbelasting door blokkades in het computercentrum niet of met grote vertraging zijn behandeld.

Eerder dit jaar waren er ook veel problemen, staat in de tweede halfjaarrapportage die gisteren aan de Tweede Kamer is gestuurd. Tussen 1 februari en 28 mei dit jaar deden zich in totaal tien problemen (damages in termen van de Belastingdienst) voor.

Zo liep de terugbeltermijn van de Belastingtelefoon in februari op van twee naar tien dagen. Tussen 26 februari en 18 maart konden 300.000 definitieve toeslagen niet verstuurd worden. In februari zijn duizend onjuiste beschikkingen verstuurd waarbij toeslagen ten onrechte zijn teruggevorderd. Bij 86.000 beschikkingen van 11 april is op de brief aan de burger een onjuist toeslagbedrag weergegeven.

De halfjaarsrapportage meldt ook dat fraude is ontdekt in de kinderopvang. Uit een steekproef bij vijftig gastouderbureaus blijkt dat gastouders en bureaus niet altijd hun fiscale verplichtingen vervullen. „Zo bleek dat een substantieel deel van de gastouders de inkomsten uit de kinderopvang niet opgegeven heeft voor de inkomstenbelasting”, aldus de rapportage. De resultaten van dit onderzoek zijn aanleiding om de kinderopvangsector extra te gaan controleren.

Lees ook: hoogste baas Belastingdienst blijft, pagina 14