Moddervulkaan door gasboring

De moddervulkaan die sinds mei 2006 het Indonesische eiland Java teistert, is veroorzaakt door gasboringen. Dat concluderen internationale onderzoekers in een artikel in Earth and Planetary Science Letters.

Het bedrijf Lapindo Brantas, dat in het gebied naar gas boort, heeft steeds gezegd dat een aardbeving de oorzaak was van de stinkende modder die al meer dan 50.000 mensen dakloos heeft gemaakt en hele dorpen heeft verzwolgen.

Deskundigen hebben steeds gezegd dat een boring van Lapindo de oorzaak was. De hete, stinkende modderfontein begon op 29 mei 2006, de dag dat Lapindo naar gas boorde. Het bedrijf van eigenaar Aburizal Bakrie, de Indonesische minister van Sociale Zaken en een van de rijkste zakenlieden van het land, wees een aardbeving bij Yogyakarta twee dagen voor de boring, als oorzaak aan. Bij die aardbeving kwamen 6.000 mensen om. Het epicentrum van de beving, met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter, lag echter 250 kilometer van de moddervulkaan.

Volgens geoloog Michael Manga van de universiteit van Berkeley was de aardbeving niet zwaar genoeg om op zo’n afstand een dergelijke modderstroom op gang te brengen.

Richard Davies van de universiteit van Durham, die al eerder bedenkingen uitte over de verklaring van het gaswinningsbedrijf, zegt nu dat er op de dag voor de stroom op gang kwam een grote hoeveelheid gas en water in het boorgat kwam, waardoor de druk opliep en het water naar boven werd geduwd, samen met rotsblokken. Daardoor scheurde de bodem.

Nog steeds stroomt dagelijks zo’n 100.000 kubieke meter modder uit de scheur. Volgens geoloog Manga is het nauwelijks mogelijk de scheur te dichten.

Lapindo Brantas zegt bereid te zijn tot een „wetenschappelijk debat” over de oorzaak. Het bedrijf twijfelt echter aan de deskundigheid van het onderzoeksteam. De Indonesische regering schat de totale schade op meer dan 800 miljoen dollar en heeft Lapindo opgedragen de helft daarvan te betalen, deels in de vorm van een schadevergoeding aan de slachtoffers. (AP, Reuters)