MKB ontevreden over arbeidsbemiddeling

Delft. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn niet te spreken over de arbeidsbemiddeling in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat MKB Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, heeft laten uitvoeren. Ruim de helft vindt de werklozen die het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), uitkeringsinstantie UWV en gemeenten naar hen doorsturen onvoldoende gemotiveerd om te komen werken. Bovendien beschikken zij vaak niet over de opleiding die benodigd is om het werk te kunnen doen. CWI en UWV zijn daarnaast onvoldoende op de hoogte van het soort personeel dat het bedrijfsleven zoekt. Ook hebben ze te weinig inzicht in de capaciteiten en motivatie van de werkzoekenden, die zij aan werk proberen te helpen. Op die manier vindt de werkloze geen baan en de ondernemer geen geschikt personeel, zo toont het onderzoek van MKB Nederland aan. Uit het onderzoek blijkt verder dat vrijwel geen enkele onderneming iets ziet in het plan van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Sociale Zaken om gemeenten de arbeidsbemiddeling te laten uitvoeren.