Marsrobot Phoenix kan bodemmonsters niet analyseren

Rotterdam. NASA-ingenieurs die de arm van de Marsrobot Phoenix bedienen, zijn sinds eergisteren bezig met het testen van een nieuwe methode om opgeschepte bodemmonsters aan de analyseapparatuur in de robot over te dragen. Tijdens eerdere tests, dit weekeinde, lukte dat niet. De analyseapparatuur bestaat uit zes ovens waarin de monsters verhit en doorgelicht geworden. Ze worden afgeschermd door een plaat met daarin `deuren`: tien centimeter lange stroken in de plaat die kunnen kantelen. Het was de bedoeling dat het zand over de schuine plaat zou glijden en in de ovens zou vallen zodra die deuren openklapten. Maar de monsters bleken zo klonterig dat ze op het scherm en op de deuren bleven liggen. In de nieuwe methode trilt de schep aan de robotarm en strooit zo stukje bij beetje de klonterige monsters uit over de plaat.