Krajicek wint in Engeland eerste partij van 2008

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft voor het eerst dit jaar een wedstrijd gewonnen. Op het grastoernooi van Birmingham drong de Nederlandse gisteren door tot de derde ronde. Met overtuiging won ze in twee sets van de Wit-Russische Tatjana Poetsjek: 6-2 en 6-1.

De laatste keer dat Krajicek een partij won was in oktober, in Zürich. Daarna verloor ze twaalf keer op rij. Door haar tegenvallende prestaties zakte Krajicek maandag naar plaats 53 op de wereldranglijst – haar slechtste ranking sinds april vorig jaar.

De Nederlandse, in Birmingham als achtste geplaatst, had in de eerste ronde een bye en bereikte door haar overwinning op de nummer 157 van de wereld de derde ronde. Daarin treft ze de Belgische Yanina Wickmayer of de Australische Casey Dellacqua. Krajicek speelde niet eerder tegen deze tennissters.

Krajicek werd twee weken geleden in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld door de onbekende nummer 221 van de wereld, Sanda Mamic. Haar vader Petr verklaarde haar slechte prestaties door de vele veranderingen in haar leven. Krajicek verhuisde onlangs van Praag naar Nederland en hoopt nog voor Wimbledon een nieuwe Nederlandse coach te presenteren. Ook bezoekt ze sinds enkele weken een psycholoog om haar zelfvertrouwen terug te vinden. „Ze heeft een zware tijd”, aldus Petr Krajicek in Parijs. „Maar het wordt tijd dat Misa nu haar huiswerk gaat doen; haar hoofd zit vol met andere dingen.”

Deze week wordt Krajicek in Birmingham begeleid door Rohan Goetzke, de Australische technisch directeur van tennisbond KNLTB en voormalig coach van haar broer Richard.

Maandag bleek verder dat Krajicek wel aan de Olympische Spelen in Peking kan deelnemen. Op basis van haar ranking heeft ze net voldaan aan de eis tot vormbehoud van sportkoepel NOC*NSF. Krajicek is in Birmingham begonnen aan haar voorbereiding op het grastoernooi van Wimbledon. Volgende week speelt ze in Rosmalen.

Robin Haase werd gisteren uitgeschakeld in de eerste ronde van het grastoernooi van het Duitse Halle. De nieuwe nummer 62 van de wereld ging goed van start in zijn partij tegen de hoger gerangschikte Duitser Nicolas Kiefer, maar kon diens tempo uiteindelijk niet bijbenen: 6-4, 3-6 en 2-6. Net als Krajicek werd Haase in Parijs in de eerste ronde uitgeschakeld.